Varázsgomba segíthet a színvakságban szenvedőkön

Egy új tanulmány szerint a varázsgomba, pontosabban a benne található pszichoaktív vegyület segíthet a színvakság kezelésében. 

A pszilocibin nevű anyag több, a köztudatban varázsgombaként vagy pszichedelikus gombaként is nevezett gombában is megtalálható, és az elmúlt években a tudomány is egyre többet foglalkozik ezek hatásaival. A Drug Science, Policy and Law folyóiratban megjelent új tanulmány most azt sugallja, hogy a pszilocibin tartalmú gombafajok jelentős javulást hozhatnak a színtévesztésben, színvakságban szenvedőknek.


Az IFL Science összefoglalója szerint a tanulmány egy 35 éves, a színvakság egyik leggyakoribb és legenyhébb változatában, deuteranomáliában szenvedő férfi esetéről számolt be. A férfiak körülbelül 5, a nők 0,4 százalékát érinti ez az állapotot, amely során a zöld színre való érzékenység lecsökken.

A tanulmány szerzői szerint a férfi korábban javulást tapasztalt a különböző pszichedelikus szerek használatát követően a színvakságában, ezért úgy döntött, hogy az Ishihara teszt segítségével dokumentálja az állapotát. A szóban forgó teszten általában 17 vagy afeletti pontszám számít normális értéknek, míg a 13 vagy annál alacsonyabb pontszám a színlátás hiányát jelzi. A férfi a varázsgomba elfogyasztása előtt 14-es pontszámot ért el, vagyis a színvaksághoz nagyon közeli tartományban mozgott.

varázsgomba színvakság
Fotó: iStockPhoto

Az alany közvetlenül a teszt elvégzése után 5 gramm szárított varázsgombát fogyasztott el, majd 12 óra elteltével újra megcsinálta az Ishihara tesztet, ahol 15 pontot sikerült összehoznia. Ezt követően 24 óra elteltével még egyszer elvégezte a tesztet, és itt már 18 pontot produkált, ami meghaladja a normál színlátáshoz szükséges határértéket. Pontszáma végül 19-re emelkedett a gombázást követő nyolcadik napon, de négy hónappal később is kitartott – ekkor 18 pontot sikerült szerezni a teszten.

Az IFL Science megjegyzi, hogy az alany saját maga végezte el az összes tesztet, ami miatt az adatok megbízhatósága megkérdőjelezhető. Mindazonáltal a tanulmány szerzői kijelentik, hogy már a pszilocibin egyszeri használata is részleges javulást eredményezhet a színérzékelésben, ráadásul a jelek szerin nem csak akut hatásról van szó, annak ellenére, hogy ez az állapot jellemzően genetikai okokra vezethető vissza.

[sc name=”facebook” ][/sc] 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?