Fotót készített a Hubble egy fekete lyuk otthonáról

Egy szupermasszív fekete lyuknak ad otthont a Földtől mintegy 14 millió fényévre található, NGC 4395 kódjelű spirálgalaxis. 

Habár a James Webb a legbonyolultabb, ember alkotta eszközök közé tartozik, amely egymás után szállítja az eddig sosem látott, lélegzetelállító felvételeket a világűrről, azért a „jó öreg” Hubble űrtávcsőről se feledkezzünk meg. A több mint 33 éves űrteleszkóp ezúttal egy különleges spirálgalaxisról készített látványos fotót, melyet a fekete lyukak hetének ünneplése alkalmából a nagyközönséggel is megosztott a NASA.


A tudósok Seyfert-galaxisként azonosítják a NGC 4395 kódjelű objektumot, ami azt jelenti, hogy egy egészen kis méretű galaxisról van szó, amely rendkívül fényes maggal rendelkezik. A galaxis középpontjában egy szupermasszív fekete lyuk is található, amelynek tömege a becslések szerint a Nap 10 000-szerese.

A NGC 4395 azonban nem csak emiatt különleges: a szóban forgó galaxisból hiányzik a spirálgalaxisokra jellemző központi dudor, amelyet javarészt öreg csillagok alkotnak.

spirálgalaxis
Fotó: NASA

A tudósok szerint az NGC 4395-höz hasonló galaxisok kiemelten fontosak, mivel segítenek a csillagászoknak jobban megérteni a fekete lyukak működését és az univerzumban betöltött szerepüket. Bár még mindig nagyon keveset tudunk ezekről a kozmikus entitásokról, minden egyes megfigyeléssel egy hajszálnyival közelebb kerülünk az őket övező titkok mgefejtéséhez.

Egyébként a veterán űrteleszkóp nemrégiben egy nagyon különleges jelenetnek volt szemtanúja: az egyik szupermasszív fekete lyuk kiszabadult a galaxisából, majd őrült sebességgel „száguldozni” kezdett a kozmoszban.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?