Érdemes lenne női űrhajósokat küldeni a Marsra

Egy kutatás szerint növelné a küldetés sikerének esélyét, ha a Marsra induló űrhajósok/telepesek mindegyike nő volna. 

Habár az emberiség (pontosabban a világ leggazdagabb emberei) egyre inkább a Mars irányába kacsingatnak, odáig még rengeteg problémát kell megoldani, hogy az ötlet valóra váljon. A tervet némiképp beárnyékolja, hogy a Marsra eljutni, és onnan visszajönni többe kerülne, mint eddig bármi, nem beszélve az egészségügyi kockázatokról, amelyekkel az űrutazáson részt vevő asztronautáknak kellene szembenézniük.


Habár nem lesz egyszerű feladat megtalálni a megfelelő személyeket az emberfeletti küldetésre, a Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint célszerű lenne nőket küldeni az első küldetésekre férfiak helyett – írja az IFL Science. Ennek oka valójában nagyon egyszerű: kevesebb erőforrásra van szükségük, és nagyobb valószínűséggel térnek vissza egészségesen.

Az ötlet nem új. A NASA űrhajósai már az 1950-es években a Lovelace Woman in Space elnevezésű program keretében a női asztronauták mellett érveltek. A nők jellemzően kisebb, könnyebb testalkattal rendelkeznek, és kevesebb oxigént és kalóriát igényelnek, így összességében férfi kollégáiknál kevesebb erőforrásra és helyre volna szükségük a missziók ideje alatt. Emellett kisebb az esélyük a szívrohamra, valamint a reprodukciós szervrendszerüket is kevésbé terheli meg a sugárzás.

nő űrhajósok marsra
Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova szovjet űrhajós, az első nő a világűrben.

Mivel az 1950-es évek a nemek közötti egyenlőség szempontjából nem volt épp a legkedvezőbb időszak, W. Randolph Lovelace és Don D. Flickinger több évtizeddel korábbi érvelését figyelmen kívül hagyták az űrkutatásban. Az új tanulmány szerint a női űrhajósok melletti érvelés azonban színtiszta tudomány: az erőforrások kihasználása és optimalizálása szempontjából kifejezetten előnyösek lehetnek a kizárólag női projektek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?