Már a Hold körül folyik az 5G-verseny

Miközben sok helyen még normális telefonos szolgáltatás sincs, a nagy cégek már a Hold internetesítése felé kacsingatnak. 

Az űralapú kommunikáció manapság nagy divat, hiszen az Amazontól kezdve a SpaceX-en át az AT&T-ig számos vállalat szemezget olyan szolgáltatásokkal, amelyek azt ígérik, hogy műholdakon keresztül kötik össze a földlakókat az internet segítségével. Egyes körökben azonban még ennél is „odakintebb” vita dúl, mégpedig azon, hogyan működne az internet a Hold vonatkozásában? A tengerentúlon tevékenykedő legnagyobb vállalatoknak máris markáns véleményük van a kérdésről. A T-Mobile az FCC-nek nemrégiben küldött beadványában azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi rádiószabályzat távközlési használatra vonatkozó részét kellene új cikkellyel bővíteni. Ez egyértelmű iránymutatásokat adna minden potenciális holdi spektrumhasználó számára, anélkül, hogy újra kellene vizsgálni a földi spektrum használatára kidolgozott kompatibilitási tanulmányokat.


nasa viper
Fotó: SETI Institute

Az FCC is tudja, hogy fontos kérdésről van szó, hiszen megfogalmazása szerint sürgősen szükség lesz a Holdon és környékén végzett hosszú távú és folyamatos kereskedelmi és tudományos műveletek tervezett kommunikációs és adatátviteli igényeinek kielégítésére. Természetesen a NASA, mint „hivatalos” űrügynökség is rá van cuppanva a témára. Az ő válasza a LunaNet, ami rugalmas és bővíthető architketúra lesz, és a Holdon működő missziók számára biztosítja a szükséges kommunikációs szolgáltatásokat. A Lockheed Martin máris felajánlotta Parsec szolgáltatását e hálózat egyes részeire. A Parsec „kisméretű műholdak rendszerét használja, amelyek összehangoltan működnek, hogy zökkenőmentes kapcsolatot biztosítsanak a Föld és a Hold felszínén lévő emberek és eszközök között” – állítja a vállalat. „Ezek a műholdak olyan keringő reléhálózatként működnek, amely teljes lefedettséget és támogatást biztosít a holdi missziók igényeinek kielégítésére”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?