Egy valag pénzt fizet a Hyundai és a Kia a TikTok miatt

A Hyundai és a Kia azért fizet 200 millió dollárt, mert a TikTokon nagyot mennek azok a videók, amikben az autóikat elkötik. 

A Kia és a Hyundai összesen bő 200 millió dollárt (70 milliárd forint) fizet azoknak, akiknek egy hiányzó lopásgátlónak és egy TikTok által inspirált trendnek köszönhetően elkötötték az autójukat. A megállapodás bizonyos 2016 és 2021 közötti Hyundai modellek, valamint bizonyos 2011 és 2021 között gyártott Kia modellek tulajdonosait érinti. Ezeket a járműveket indításgátló nélkül gyártották, ami egyébként megakadályozná, hogy az autókat a jármű egyedi intelligens kulcsának kódja nélkül elindítsák. „Ezen autók tulajdonosai eléggé feldúltak, és azon dolgoztunk, hogy olyan egyezséget érjünk el, amely sokféle veszteséget fedez – mondta Steve Berman, a károsultakat tömörítő Hagens Berman ügyvezetője a közleményben.


Kép: Insider

A tolvajok azért vették célba ezeket az autókat, mert könnyen ellophatók voltak akár egy közönséges USB-töltőkábel segítségével is. Tavaly a Cook megyei seriffhivatal figyelmeztette az embereket a lopások számának növekedésére, és arról számolt be, hogy néhány hónap alatt 642 bejelentést kaptak ilyen esetekről a környéken, szemben az egész 2021-es évben rögzített 74 bejelentéssel. A megsokszorozódott bűnesetek megugrása részben a „Kia Boyz” nevű TikTok-trendnek köszönhető, amely arról szól, ahogy az emberek egy csavarhúzó és egy USB-kábel segítségével törnek fel Kia- és Hyundai-modelleket.  Az autógyártók szóvivői akkor azt mondták, hogy aggódnak az autólopások és a közösségi médiában megjelenő, a járműveket célzó trendek miatt, de mindenkit biztosítottak, hogy autóik megfelelnek a szövetségi gépjárműbiztonsági szabványoknak, vagy akár meg is haladják azokat. A perben viszont az hangzott el, hogy az indításgátló hiánya és más hibák lehetővé tették a tolvajok számára, hogy kevesebb mint 90 másodperc alatt ellopják ezeket az autókat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?