Még durván ezer évig biztonságban vagyunk a bolygógyilkos aszteroidáktól

Egy kutatócsapat szerint az elkövetkezendő mintegy ezer évben nem kell attól tartanunk, hogy egy aszteroida elpusztítaná a bolygót. 

Habár évente jó néhány aszteroidáról számolnak be a csillagászok, amelyek a Földhöz relatíve közel száguldanak el, valójában igen kicsi az esély arra, hogy eltalálja a bolygót egy nagyobb űrkőzet. Viszont nem árt felkészülni minden eshetőségre, ezért a NASA sok már más űrügynökséggel egyetemben folyamatosan figyelemmel követi az aszteroidák mozgását.  A tudósok általában 100 évvel előre képesek megjósolni, kell-e tartanunk valamilyen veszélyes űrkőzettől, vagy sem.


A jó hír az, hogy a NASA szerint egyetlen ismert, 140 méternél nagyobb aszteroida sem fenyegeti a Földet az előttünk álló 100 évben. Oscar Fuentes-Muñoz, a Colorado Boulder Egyetem munkatársa által vezetett tudóscsapat ennél is tovább megy: szerintük az elkövetkezendő ezer esztendőben sem kell tartani a gyilkos űrkőzetektől – számolt be az IFL Science.

A tanulmányban részt vevő kutatók elismerték ugyan, hogy hosszabb időtávon egyre nagyobb a bizonytalansági tényező szerepe, egy új módszerrel közel 1000 földközeli objektum (NEO) pályáját sikerült megvizsgálniuk, amelyek 1 kilométernél nagyobbak voltak. Ezek alapján nem találtak olyan űrkőzetet, amely komolyabban veszélyeztetné a Földünket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) előrejelzései alapján egyébként nem kizárt, hogy 2046-ban, Valentin-napon eltalálja a Földet egy aszteroida. Az ESA szerint 1 a 625-höz az esélye annak, hogy a 2023 DW kódnevet viselő űrkő a Földbe a csapódik. A NASA Jet Propulsion Laboratory-nak ennél pesszimistább végeredmény jött ki: szerintük az aszteroida becsapódási esélye 1 az 560-hoz. Habár ez első körben elég aggasztónak hangzik, a tudósok szerint gyakran előfordul, hogy az első megfigyelések alkalmával egy aszteroida veszélyesebbnek tűnik annál, mint amilyen valójában.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?