Számba vettük, hogy a jelenlegi ismereteink birtokában megszoríthatja-e valaki az LG-t az OLED fronton.

Az elmúlt egy évtizedben világossá vált, hogy az OLED technológiának van létjogosultsága a televíziós iparágban. Az ilyen készülékek értékesítési adatai dinamikusan növekedtek még a válságos időkben is, globálisan épp úgy, mint hazánkban.

LG OLED TV
Növekednek az OLED TV eladások

Ez persze nem meglepő, hiszen az eljárás szédületesen jó képminőséget produkál annak köszönhetően, hogy minden képpont fényereje és színe egyedileg vezérelhető. A kontraszt végtelen, a színek ragyogóak, a vonalak pengeélesek, ezt pedig a nagyközönség a jelek szerint értékeli, ami nem is meglepő.

LG OLED TV
Az LG 10 éve uralja a szektort

A szektort tíz éve magabiztosan uralja az LG, aminek történelmi okai vannak. A dél-koreai cég a riválisaival ellentétben mindig is bízott az eljárásban, és volt idő, amikor teljesen egyedül tartotta életben az OLED lángját, amikor mindenki más feladta a harcot. Mostanra feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy a konszernnek igaza volt, és jelenleg már közel 20 gyártó kínálatában találhatóak meg az ilyen típusú televíziók.

Dominálhat idén az LG?

Olyan riválisok is meglátták e technológiában a fantáziát, amelyek korábban mereven elzárkóztak az OLED-től, köztük bitang erős iparági szereplők is. Emiatt joggal merülhet fel a kérdés, hogy meg tudja-e tartani az LG a piacvezető pozícióját, azaz továbbra is-e vállalat adja majd-e el a legtöbb OLED televíziót az évben.

A válaszunk erre egyértelmű IGEN. De nézzük, hogy mire alapozzuk mindezt!

Kínálat

Már biztos, hogy 2023-ban is az LG rendelkezik a legnagyobb OLED televíziós kínálattal. Magyarországon 6 modellcsaládból lehet válogatni, amivel messze felülmúlják az összes riválisukat. Ráadásul a választék kellően mély, azaz akad belépő szintű termék épp úgy, mint méregdrága, abszolút luxuskategóriás készülék is.

LG OLED TV
Az LG egyébként az egyedüli, legalábbis itthon, amely kínál 8K felbontású OLED televíziót, illetve csak a vállalat portfóliójában találhatóak meg a különlegesebb kialakítású készülékek. Ilyen például a Posé, amely egy abszolút dizájn tv, vagy a Flex, amely a világ egyetlen hajlítható kijelzőjű tévéje.

Képminőség

Az LG OLED televíziók a házon belül készülő, azaz az LG Display által fejlesztett és gyártott panelekre épülnek. Azaz a legfrissebb, legújabb technológiákat használja a gyártó. Erre tökéletes példa az LG G3, amely megkapta a jelenleg legforróbbnak számító mikrolencsés kijelzőtechnológiát, amely minden korábbinál nagyobb fényességet szavatol.

LG OLED TV

Ennek köszönhetően pedig a HDR anyagok visszaadása igen látványos, hiszen az LG OLED televíziói képesek a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítésére.

Gaming

A vállalat kiemelt hangsúlyt fektet a játékosok igényeinek kielégítésére. Emiatt a televízióik nagy maximális képfrissítési frekvenciát produkálnak, a válaszidejük, bemeneti késleltetésük extrémen alacsony, valamint támogatják az AMD FreeSync és NVIDIA G-Sync technológiák használatát is.

LG OLED tv gaming

Ellátták őket a legmodernebbnek számító HDMI 2.1 csatlakozókkal, amelyek biztosítják a 4K/120p jelek kezelését is.

Megbízhatóság

Az LG óriási figyelmet fordít a megbízhatóságra már régóta, amelyet rangos független minősítő szervezetek elismerései is igazolnak. A cég még a legolcsóbb termékeit is igen fejlett beégés elleni védelemmel látta el például, és vannak olyan magasabb kategóriás készülékei, amelyekhez alapból 5 év garancia jár. De említhetjük a TÜV Rheinland minősítését is, amelynek alapján az LG OLED televíziók hivatalosan is szemkímélőnek minősülnek. Ezek pedig olyan tényezők, amelyek döntőek lehetnek egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

LG OLED TV
Beégés nincs!

Mindezekből számunkra biztosnak tűnik, hogy 2023-ban az LG továbbra is megőrzi majd vezetői pozícióját az OLED televíziós szegmensben. Amit láttunk eddig, annak alapján az idei készülékek abszolút versenyképesek, a vállalat termékei ott vannak a világ legjobb televíziói között.