2030-ra hazánk az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé tartozna

A digitális gazdaság már ma is a teljes GDP legalább 25 százalékát adja, a fejlett technológiák – úgy mint az 5G, a mesterséges intelligencia, vagy a Big Data – használata pedig a gazdaságok legfontosabb kitörési pontjává vált.

Az iparágak digitális transzformációja nem pusztán lehetőség, hanem gazdasági-fenntarthatósági szükségszerűség és dedikált európai cél is. Az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ra az uniós vállalatok háromnegyedének aktívan kell alkalmaznia olyan fejlett technológiákat, mint a felhőszolgáltatás, a Big Data vagy a mesterséges intelligencia.


A digitális gazdaság és társadalom fejlettségi szintjét tekintve Magyarország jelenleg az uniós átlag alatt szerepel, a digitalizáció mértéke alacsony a magyar vállalatok körében. A fejlett technológiák használata iparáganként eltérő képet mutat: miközben a Dolgok Internetének (Internet of Things – IoT) alkalmazása egyes ágazatokban – például a logisztikai szektorban – EU átlag feletti, a többi között a mesterséges intelligencia használata terén a magyar vállalatok – a pénzügyi szektort kivéve – jelentősen elmaradnak az uniós tagországok átlagától. Az e-kormányzati szolgáltatások felhasználóinak száma ugyanakkor jelentősen nőtt az elmúlt években, a hálózati kapcsolatok (connectivity) terén hazánk a legjobban teljesítő kelet-közép európai ország Szlovénia után. A szélessávú hozzáférést tekintve a legjobb értékekkel rendelkezik Magyarország az EU 27 tagállama közül, és vezető helyen áll a nagysebességű internet előfizetők számát tekintve is. Magyarországon a második legmagasabb azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik magas technológiai színvonalú gyártási környezetben dolgoznak – olvasható a Huawei közleményében.

digitális gazdaság
Fotó: Huawei

A Huawei Tech4Value – ICT Day konferenciáján szó esett a legújabb zöld és digitalizációs megoldásokról a közszolgáltatások, az oktatás, az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások, a kereskedelem és a logisztika területéről. A többi között bemutatkozott a Huawei Okos kórterem megoldása, amely lehetővé teszi a különféle diagnosztikai eszközök és gépek hálózatba kötését, ezáltal az összes osztályon tartózkodó beteg létfontosságú értékeinek, vagy egy infúzió adatainak valós idejű megjelenítését és követését egy központi helyiségből, például egy nővérszobából. Az orvosok, ápolók így távolról is nyomon követhetik a beteg állapotát, láthatják, mikor szükséges cserélni az infúziót, vagy azonnal a helyszínre mehetnek, ha a páciens egészségügyi értékei ezt indokolják – jelentősen javítva ezzel a személyzet munkájának hatékonyságát.

Bemutatkozott továbbá a Huawei Okos tanterem megoldása, amely fejlett együttműködési és kommunikációs funkciók széles skáláját ötvözi, az intelligens kézírás-felismeréstől, a nagy felbontású (HD) videokonferenciáig és a vezeték nélküli tartalommegosztásig.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?