A Vatikán könyvet írt a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A Vatikán nem csak ül ölbe tett kézzel, és várja, hogy elérkezzék a mesterséges intelligencia okozta apokalipszis, hanem igyekszik tevékeny lenni a témában. 

A Vatikán a Santa Clara Egyetemmel együttműködve olyan iránymutatásokat dolgozott ki, amelyeket a technológiai cégek már ma is használhatnak.  Együtt egy új szervezetet hoztak létre, ami az Institute for Technology, Ethics, and Culture (ITEC) nevet viseli. Az ITEC első projektje egy kézikönyv, amelynek címe: Etika a diszruptív technológiák korában: Egy operatív útiterv. Ez a technológiai iparágat hivatott eligazítani a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a titkosítás, a nyomon követés és más területek etikájának zavaros vizein. Őszentsége és munkatársai talán nem tűnnek kézenfekvő választásnak, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatban mérlegeljenek, de Brendan McGuire atya, a Los Altos-i Szent Simon plébánia lelkésze és az ITEC tanácsadója szerint a kezdeményezés az egyház régóta fennálló érdekeinek csúcspontja. Szerinte a Vatikánnak egyedülálló képessége van arra, hogy a kulcsfontosságú szereplőket az asztalhoz ültesse. Megfogalmazása szerint


„A pápa mindig is nagyra tartotta a világot és az emberiséget, és úgy véli, hogy a technológia jó dolog. De ahogy fejlesztjük, eljön az ideje, hogy mélyebb kérdéseket tegyünk fel”

 

Általánosságban az együttműködés során létrejött könyv amellett érvel, hogy a technológiába és az azt fejlesztő vállalatokba kezdettől fogva be kell építeni egy sor alapelv köré szerveződő értéket ahelyett, hogy utólag próbálnánk megoldani a problémákat. A kézikönyv egy horgonyzó elvet határoz meg a vállalatok számára, ami nem más, mint annak biztosítása, hogy „cselekedeteink az emberiség és a környezet közös javát szolgálják”. Ez a nagy alapelv hét iránymutatásra van lebontva, mint például „Az emberi méltóság és jogok tiszteletben tartása” és „Az átláthatóság és a megmagyarázhatóság előmozdítása”. Ezt a hét irányelvet aztán 46 konkrét, megvalósítható lépésre bontják le, definíciókkal, példákkal és megvalósítható lépésekkel kiegészítve.

vatikán
Kép: Cleveland.com

Az „Emberi méltóság és jogok tiszteletben tartása” elv például a „Magánélet és a titoktartás” témakörére összpontosít. E gondolat gyakorlati megvalósítása érdekében a könyv felszólít arra, hogy „ne gyűjtsünk a szükségesnél több adatot”, és azt mondja, hogy „az összegyűjtött adatokat olyan módon kell tárolni, amely optimalizálja a magánélet és a titoktartás védelmét”. Kifejti, hogy a vállalatoknak meg kell fontolniuk az orvosi és pénzügyi adatok különleges védelmét, és a felhasználókkal szembeni felelősségre kell összpontosítaniuk, nem csak a jogi követelményekre. Ez egyébként azért is fontos, mert nemrégiben több száz technológiai vezető írt alá egy egymondatos nyilatkozatot arról, hogy mit kellene tennünk a mesterséges intelligenciával kapcsolatban:

„A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni, más társadalmi szintű kockázatokkal, például a világjárványokkal és az atomháborúval együtt.”

Bármennyire is valósak (vagy nem) ezek az aggodalmak, egyes kritikusok szerint a jövőre való összpontosítás egy olyan iparági erőfeszítés része, amely arra irányul, hogy elterelje a szabályozók figyelmét azokról a problémákról, amelyekkel már most is szembesülünk a ténylegesen létező AI-technológiának köszönhetően. A technológiai üzletág szerencséjére a Vatikánnak nagy tapasztalata van abban, hogy választ adjon az apokalipszisre vonatkozó kérdésekre. Brendan atya szerint a mesterséges intelligencia lehetséges egzisztenciális veszélyei komolyak, de a közeljövő mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdései ugyanolyan nagy figyelmet érdemelnek. Arra azonban nem volt rálátása, hogy a pápa használta-e már a ChatGPT-t. „Feltétlenül szükség van jelentős védőkorlátokra, és az országok és a kormányok idővel be fogják vezetni ezeket” – mondta Brendan atya. „De ez a könyv jelentős szerepet játszik a tervezés és a fogyasztói megvalósítás megközelítésének felgyorsításában. Ez az a terület, ahol megpróbáljuk lehetővé tenni a vállalatok számára, hogy jóval korábban megfeleljenek a szükséges szabványoknak”.”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?