Nyáron sem pihennek az internetes csalók

Töretlen lendülettel próbálkoznak korunk virtuális zsebtolvajai, az internetes csalók. Lassan nincs olyan ember Magyarországon, aki közvetlen környezetében ne találkozott volna emailből, SMS-ből, vagy telefonhívásból induló átverési kísérlettel. A módszerek jellemzően az emberek hiszékenységére és figyelmetlenségére építenek, így a nyári időszakban még nagyobb lehet a lakosság kitettsége az online veszélyekkel szemben. 

„Csomagja érkezett”, „azonnali banki adatszolgáltatás szükséges”, „luxusutazást nyert” – aki rendelkezik mobiltelefonnal, már hozzászokhatott a töméntelen mennyiségben érkező gyanús üzenetekhez. Habár számos figyelemfelkeltő akció igyekszik fenntartani a lakosság éberségét és a rendőrség is egyre nagyobb energiával üldözi a csalókat, a megtévesztő weboldalak száma és a csalók eszköztára még ennél is gyorsabban növekszik. Azt nehéz megakadályozni, hogy véletlenszerűen generált telefonszámokra SMS-t, vagy találomra összeállított e-mail címekre trükkös tartalmú levelet küldjenek a csalók, ám kritikus gondolkodással, odafigyeléssel megelőzhető a baj, hogy egy figyelmetlen kattintás után csaló weboldalak szerezzék meg adatainkat. A nyári időszak ebből a szempontból a bűnözők malmára hajtja a vizet: ahogy a közlekedésben is növekszik a tartós kánikula miatti koncentrációvesztésre vagy figyelemhiányra visszavezethető balesetek száma, úgy ez a figyelmetlenség veszélyforrást jelent az internetes csalások kivédésében is; kevesebb odafigyeléssel könnyebben kattinthatunk a veszélyes, adathalász linkekre is – írja a Yettel hozzánk eljutatott közleményében.


A szolgáltató egy megoldásra hívja fel a figyelmet, ami elmondásuk szerint automatikusan, bármiféle felhasználói beavatkozás nélkül, télen-nyáron képes naprakész védelmet biztosítani az adathalász kísérletek ellen. A Yettel hálózatán védelmet biztosító NetPajzs még azelőtt blokkolja a gyanús adathalász weboldalakat, hogy azok megjelennének a mobil eszközökön és a felhasználók megnyithatnák azokat. Ezt egy 3-5 percenként frissülő, a fenyegetést jelentő oldalakat tartalmazó adatbázis és egy a hálózaton belül működő szűrőrendszer teszi lehetővé, amely nagy hatékonysággal szűri ki a kártékony weboldalakat. A NetPajzsot novemberi indulása óta már több mint 190 ezer felhasználó aktiválta.

internetes csalók nyár

A NetPajzs egyszeri aktiválását követően nem szükséges sem frissítésekkel, sem beállításokkal foglalkozni. A klasszikus vírusírtókkal szemben a NetPajzs nem fogyasztja a telefon akkumulátorát és nem lassítja az eszközök működését sem, hiszen a megoldás nem a mobileszközön fut, hanem még a hálózaton fejti ki a hatását. Mobilnethez, és a Yettel otthoni internet megoldásával együtt is használható, az ingyenes próbahónap után havi 390 forintba kerül.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?