Oroszország megtiltotta, hogy iPhone-t használjanak az állami tisztviselők

Oroszország nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva megtiltotta a kormányzati alkalmazottak számára, hogy Apple-eszközöket használjanak munkacélból. 

A Financial Times jelentése szerint a tilalom az összes Apple-termékre vonatkozik, ugyanakkor bizonyos esetekben a tisztviselők továbbra is használhatják ezeket az eszközöket személyes használatra, feltéve, hogy nem nyitják meg rajtuk a munkahelyi levelezést.


A betiltásra azután került sor, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) június elején azt állította, hogy felfedte az „amerikai hírszerző ügynökségek kémműveletét”, amit Apple eszközökkel folytattak. Az FSZB tájékoztatása szerint több ezer iPhone-t fertőztek meg az amerikaiak egy megfigyelő szoftverrel.

A mostani lépés tágabb értelemben az orosz kormány azon vágyát tükrözi, hogy csökkentse az ország külföldi technológiától való függőségét. Ahogy a Financial Times is megjegyzi, Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly aláírt egy rendeletet, amely elrendelte, hogy a „kritikus információs infrastruktúrával” foglakozó intézmények 2025-ig térjenek át hazai fejlesztésű szoftverekre.

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kitörése után az Apple az első vállalatok között volt, amely a nyugati gazdasági szankciókat követve beszüntette tevékenységét Oroszországban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?