Binance: a kriptoiparág egészségesen fejlődött ez elmúlt fél évben

A Binance jelentése szerint a hagyományos pénzügyi szektort és gazdaságot jellemző turbulenciák ellenére a kriptoszektor a várakozásokat felülmúlóan növekedett 2023 első félévében: az iparág teljes piaci kapitalizációja 30%-kal emelkedett ebben az időszakban.

A világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje, a Binance közzétette legújabb, 2023 első félévét összegző kriptopiaci jelentését. A 120 oldalas tanulmány szerint a szektor a vártnál sokkal jobban teljesített az elmúlt időszakban, jó alapot teremtve a következő félévben és 2024-ben a további növekedés számára.


A teljes piaci kapitalizáció éves szinten 30%-kal emelkedett, és június 30-án elérte az 1,17 billió dollárt. A továbbra is domináns szerepű Bitcoin 2021 áprilisa óta nem volt ennyire értékes, miközben három éve nem látott mértékben szakadt el a hagyományos pénzügyi piacok folyamataitól. Annak ellenére, hogy a stablecoin-ok (egy másik eszközhöz, például fiat valutához vagy nemesfémhez kötött kriptoeszközök) globális piaca 7%-ot veszített értékéből, a Tether (USDT), az egyik legnépszerűbb stablecoin éves szinten 26%-kal növelte piaci részesedését. Mindeközben a Liquid staking lett a legnagyobb DeFi szegmens. Ez utóbbi egy olyan szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül az adott befektetés igazolására szolgáló hálózaton, például az Ethereumban jussanak hozzá a lekötött érméik vagy tokenjeik után fizetett jutalmakhoz – egy adott protokoll által programozott likvid befektetési token (LST) segítségével.

A jelentés részletesen áttekinti az iparág legfontosabb termékeit és szegmenseit, továbbá a gaming, a metaverse, a befektetések és az intézmények kriptovaluta-állományának aktuális helyzetét, illetve az új kriptopiaci innovációkat minden lényeges termékkategóriában.

kripto előrejelzések
Fotó: Pixabay

A Binance féléves jelentése erősen támaszkodik a blokkláncon belül végrehajtott tranzakciók elemzésére, ugyanakkor más forrásokat, például az általános piaci hangulatot leíró adatokat is felhasznál. Így például a Bitcoin Fear & Greed Indexét is közli, amely január óta megkétszereződött, vagyis a kereskedők egyre magabiztosabbak.

A jelentésben elemzett legfontosabb blokkláncok (layer 1s) közül a Solana könyvelhette el a piacon a legnagyobb bővülést az év első felében. A BNB Chain az eddigi legjobb éven belüli teljesítményét tudhatja maga mögött: a napi tranzakciók száma 113%-kal emelkedett, szemben az Ethereummal, amelynél ez az érték 48% volt. Az aktív címek estében is ugyanez a helyzet: az egyik oldalon (BNB) 118, a másikon (Ethereum) 63%-os a bővülés. Az Avalanche előrehaladása az aktív alhálózatokon, és a Cosmos új, megosztott biztonságot kínáló modellje szintén figyelemre méltó fejlemény.

A féléves jelentés szerint az elmúlt időszak legkiemelkedőbb újdonsága a liquid staking növekedése és az LSTfi (a liquid staking tokenek és a DeFi összevonása) előtérbe kerülése voltak. Ez utóbbi teljes zárolt értéke rendkívül dinamikusan, 460%-os ütemben nőtt április óta. A dokumentum részletesen kitér a másodlagos protokollokat használó kriptoeszközökre is: zkEVM bővülésére és a Polygon küszöbön álló átalakítására Polygon 2.0-vá. A feltörekvő szektorokról is részletes elemzést közöl a tanulmány, így például az L3 rétegről is: azokról az applikáció-specifikus láncokról, amelyek összekötik a meglévő másodlagos (layer-2) protokollokat.

kripto előrejelzések
Fotó: Pixabay

A vezető stablecoin-ok piaci folyamatainak elemzése mellett a jelentés a piaci részesedéssel rendelkező, feltörekvő versenytársakat is górcső alá veszi. Ilyenek például az USDD, a crvUSD, a GHO és a LUSD. Ez utóbbi piaci kapitalizációja 54%-kal emelkedett éves szinten.

A jelentés összegzésképpen megállapítja: “A piac jelentős része profitált a „Bitcoin ETF” időszakból, a piac újra lendületbe került, amit a Bitcoin új csúcsa tisztán jelez. Ezek a folyamatok növelték a befektetők bizalmát a kriptoeszközök iránt. A második félév újabb innovációkat fog hozni, a kriptoeszközök még szélesebb körben válnak elfogadottá, vagyis az iparág előtt bíztató jövő áll.”

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?