Bocsánatot kért a ChatGPT-t fejlesztő cég első embere, hogy tönkrevágják a munkahelyeket

Nincs mit szépíteni: a mesterséges intelligencia az emberek által végzett munkák egy jelentős részét zökkenőmentesen képes lenne átvenni. No de milyen áron? 

Hogy pontosan mikor jön el annak az ideje, hogy a mesterséges intelligencia masszív leépítésekhez vezessen, nem tudni (vagy már el is jött?), ám az ettől való félelem nem alaptalan. Sam Altman, a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI vezetője a The Atlantic-nak adott interjújában azt mondta, hogy felesleges szépíteni a mesterséges intelligencia munkahelyekre gyakorolt következményeit – írja a Futurism.


Sok ember, aki a mesterséges intelligencián dolgozik, úgy tesz, mintha ez csak jó lenne; mintha egy kiegészítés volna, ami miatt soha senkit nem fognak elbocsátani. Pedig lesznek olyan munkahelyek, amelyek biztosan megszűnnek, és pont” – mondta a CEO.

Noha ez a hír nem túl örvendetes, az OpenAI vezetője úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia összességében jobbá fogja tenni a világot, bár úgy tűnik, mintha ő sem lenne biztos abban, hogy pontosan milyen jövőnek is nézünk elébe. „Nem hiszem, hogy visszább akarnánk lépni” – fogalmazott a techguru, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia az oktatásban is jól jöhet, ugyanis a segítségével olyan tanításban részesülhetne minden gyerek a világon, mint a leggazdagabbak.

munka mesterséges intelligencia
Fotó: Getty Images

Talán tényleg nincs már messze, hogy egy képernyőn megjelenő avatar, amely mögött a mesterséges intelligencia dolgozik, tanítsa a diákokat – sőt némely iskolák már kísérleteznek is hasonlókkal. Az mondjuk más kérdés, hogy a pedagógusszakma nem csak a tanításról, hanem a nevelésről is szól. Vajon a mesterséges intelligencia erre is képes lenne?

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?