Veszélybe sodorhatják a virtuális barátnők a hús-vér nőket

Egy családon belüli erőszak ellen küzdő szervezet szerint a chatbotok lehetővé teszik, hogy a férfiak következmények nélkül azt tehessék a virtuális barátnőikkel, amit akarnak.

Irányítsd úgy, ahogy te akarod” – szól az Eva AI szlogenje. A mesterséges intelligencia alapú alkalmazás lényege, hogy a felhasználók saját beszélgetőpartnert hozhatnak létre maguknak, akivel kedvükre beszélgethetnek. Az Eva AI pedig csak egy a piacon elérhető számos chatbot közül, amelyek amolyan digitális barátként/barátnőként szolgálnak, áttörő sikerük pedig abból ered, hogy némelyik programmal akár romantikus és szexuális módon is lehet társalogni.


Akárcsak az egyre élethűbbé váló szexrobotoknál, úgy a chatbotok kapcsán is egyre többször merül fel, hogy olyan vágyak, viselkedések megélését teszik lehetővé, amelyek egyébként illegálisak. Tara Hunter, a családon belüli erőszak áldozatait támogató Full Stop Australia vezetője szerint ezek az alkalmazások tovább gerjeszthetik azt a téves elképzelést, miszerint a férfi uralkodhat a nő felett – írja a The Guardian. A jogvédőszervezet képviselője szerint kifejezetten rémisztő, hogy mindössze néhány kattintással létrehozhatjuk a tökéletes partnert, akit aztán mi irányítunk, ráadásul kielégíti minden igényünket.

Dr. Belinda Barnet, a Swinburne Egyetem oktatója szerint az már egyértelműen látszik, hogy a mesterséges intelligencia mély társadalmi igényeknek felel meg, ugyanakkor még nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatása lehet az emberi kapcsolatokra nézve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?