Magyar fejlesztésű applikáció segíti az amerikai szenvedélybetegeket a leszokásban

A kábítószer-fogyasztók mellett az alkoholistáknak és a dohányosoknak is segít tisztának maradni az az applikáció, amelyet a budapesti bene : studio fejleszt a bostoni székhelyű DynamiCare Health megbízásából.

A nyomon követés és a pénzügyi eszközökben is kifejezett motiváció a két alappillére annak a magyar fejlesztésű mobilapplikációnak, amelynek segítségével egyre többen szoknak le a kábítószer-fogyasztásról, az ivásról vagy a dohányzásról az Egyesült Államokban. A módszer tudományos hátterét a bostoni egészségügyi szolgáltató, a DynamiCare Health dolgozta ki, míg a technológiai megvalósítás a Budapestről induló, főként amerikai ügyfelekkel rendelkező szoftverfejlesztő cég, a bene : studio nevéhez fűződik.


Az alkalmazás felhasználói lehetőséget kapnak arra, hogy telefonbeszélgetés, videóchat vagy szöveges üzenetek formájában rendszeresen konzultáljanak a DynamiCare Health szakembereivel, akik személyre szabott terápiás tervet állítanak össze számukra, célokat tűznek ki és motiválják őket. Fejlődésüket családtagjaik és barátaik is figyelemmel kísérhetik, így beavatkozhatnak vagy támogatást nyújthatnak a nehezebb periódusokban.
A leszokási folyamat távoli monitorozását teszi lehetővé az a telefonhoz csatlakoztatható fújószonda (breath analyzer), amelyet meghatározott időpontokban kell használniuk az alanyoknak. Ugyanezt a célt szolgálja a telefon kamerája előtt elvégzett kötelező nyálteszt is, amelynek eredményét online kell beküldeni ellenőrzésre.
applikáció kábítószer
A digitális terápia fontos elemét képezi a jutalmazási rendszer. A felhasználók a kitűzött célok teljesítéséért (pl. azért, mert tiszták maradtak, rendszeresen részt vettek a konzultációkon vagy sikerült munkát találniuk) kisebb-nagyobb pénzjutalmat kapnak. Ennek felső határa havonta 100 dollár, ami már nem csupán jelképes összeg. Az utalások egy olyan speciális bankkártyán gyűlnek, amellyel nem lehet pénzt felvenni, illetve nem lehet alkoholt vagy dohánytermékeket vásárolni. Az előrehaladás elismerése, a rendszeres jutalmazás pozitív irányban változtatja meg az agy jutalomközpontjának működését és fokozatosan segít feloldani a káros függőségi viszonyokat.
Az úgynevezett kontingens-menedzsment módszertanán alapuló alkalmazás hatékonyságát több klinikai tanulmány is alátámasztja. A hagyományos terápiákhoz képest a magyar fejlesztésű digitális platform felhasználói motiváltabbak, magasabb arányban vesznek részt a konzultációkon, többször produkálnak negatív mintákat (vizelet, vér, szonda) és tovább maradnak „tiszták”. Az eredmények azt mutatják, hogy esetükben 2-4-szer nagyobb az esélye a leszokásnak.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?