Kína megtorpedózta az Intel 5,4 milliárd dolláros bizniszét

Meglehet, hogy Kína azért lépte meg ezt, amiért az USA kitiltotta a Huawei és a ZTE termékeit az 5G-s fejlesztéseiből. 

Az Intel nem tűnt túlzottan zavartnak a Tower Semiconductor izraeli chipgyártóval köttetendő 5,4 milliárd dolláros akció megsemmisülése miatt. Az üzlethez a globális versenyszféra nagyágyúinak szokásos „felvonulása” kellett volna, de Kína állítólag megtalálta a módját, hogy megtorpedózza a műveletet. A Tower analóg chipek gyártására specializálódott az olyan ügyfelek számára, mint az Intel, és több gyárat is üzemeltet, köztük néhányat Izrael, Japán és Dél-Kalifornia földrengés sújtotta területein. A felvásárlásnak az volt a célja, hogy az Intel öntödékként, más chiptervezők számára szerződéses alapon chipeket előállítva segítse saját magát is. Ez a stratégia az üzlet bukása után is megmarad.


kína
Kép: Cnet

Ha ez egy kínai kísérlet volt az amerikai gyártási ambíciók meghiúsítására, valamint a Huawei és más kínai technológiai cégek amerikai blokkolásának megtorlására, akkor inkább tűnik egy meglehetősen szűkszavú hasba vágásnak, mint egy fejre mért, megrendítő erejű ütésnek. A mai nagy geopolitikai harc a mesterséges intelligenciát és a legfejlettebb számítógépes rendszereket működtető, apró, csúcstechnológiát képviselő chipekért folyik. A tajvani TSMC jelenleg a gyártói oldalon vezeti a mezőnyt. Az Intel célja, hogy felzárkózzon és megelőzze, ehhez is jól jött volna neki a Tower, de Kína közbelépett, ám a gyártó nem adja fel a terveit.

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?