Samsung Galaxy Z Fold5 teszt – még mindig nincs ellenfele

A Galaxy Z Fold5 és Z Flip5 épp csak annyival lett jobb és menőbb, mint a tavalyi elődjeik, hogy még mindig a versenytársak előtt járjanak. Ami nem volt olyan nehéz, mert valójában versenytársaik nincsenek.

Az újdonság varázsa

Az új Z sorozatra azért egyálalán nem mondanánk, hogy minden frissítés nélkül érkezett, mert természetesen aktualizált hardvert és egy picit vékonyabb készülékházat kapott, ami önmagában is elég arra, hogy még mindig ezek a telefonok legyenek a legmenőbbek a piacon. Van viszont egy másik tulajdonságuk, ami még vonzóbbá teszi őket, akár a már Z Fold, vagy Flip tulajdonosok szemében is. Nevezetesen, hogy már tényleg szépen, szinte rés nélkül csukódnak össze. Ez volt ez egyik utolsó kapaszkodó, amit az hajtogatásellenes csoportok a zászlójukra tűztek, nevezetesen, hogy a korábbi modelleket nem lehetett úgy összecsukni, hogy ne lehessen az összecsukott oldalak közt átlátni. Ez pedig nem csupán esztétikai gond volt, hanem ugye felmerült a gondolat, hogy így védtelen maradt a belső képernyő mondjuk a zsebben kallódó por és egyéb kis részecskék ellen.


Ez a gond itt megszűnni látszik, mert alapjáraton sem átlátható az összehajtott telefon, ha pedig egy gyári tokot teszünk rá, akkor még átfújni sem nagyon lehet rajta.

Z Fold 5 – külső-belső újdonságok

A Folddal kezdve tehát elmondható, hogy a telefonok kicsit karcsúsodtak tavaly óta. Ez egészen pontosan 2,4 milimétert jelent, ennyivel vékonyabb ugyanis a legvastagabb pontján az idei modell a tavalyi Z Fold 4-hez képest, ami összehajtva 15,8 mm vastag volt. A Z Fold 5 egy új zsanérral teljesen laposra hajtogatható, és 13,4 mm vastag. Az egész készülék kicsit könnyebb, a belső képernyő pedig egy kicsit világosabb lett, és a telefon természetesen az idei év zászlóshajó Qualcomm processzorát tartalmazza.

Samsung Galaxy Z Fold5 oldalt
Az újabb zsanért még jobb lett.

A külső képernyő hosszú és vékony méretei nagyjából ugyanazok, mint a Fold 4 esetében, vagyis még mindig olyan érzés, mintha Egy régi Nokia Communicatort használnánk, amit lehet szeretni, lehet utálni, de azt meg kell hagyni, hogy a fogás nagyon jó rajta. Egy férfikézben sokkal biztonságosabban megmarad, mint egy nagy, széles és vékony telefon. Cserébe ezért a gépelésnél ugyanezek a férfiak egy kissé jobban kell, hogy koncentráljanak a megfelelő billentyűk leütésére, mivel az érintőgombok itt jóval keskenyebbek lettek, mint a széles modelleknél. A számsor eltávolítása és a billentyűzet magasabbá tétele ugyan segít egy kicsit, de így a billentyűk csak akkorák lesznek, mint egy iPhone 13 Minin.

A 7,6 hüvelykes belső kijelző majdnem négyzet alakú és ugyanolyan méretű, mint a tavalyi modellnél, viszont most 1750 nites csúcsfényerőt kínál, így még közvetlen napfényben is könnyen használható.

A Snapdragon 8 Gen 2 chipset, pedig, amely a Fold 5-öt hajtja minden napi szinten előforduló feladattal olyan lazán birkózik meg, hogy egy hét alatt nem sikerült úgy megkínoznunk, hogy az a teljesítményt befolyásoló felmelegedést okozott volna. Ez annak is köszönhető, hogy a Z Fold5 minden verziója 12GB RAM-ot kapott. A 256-os háttértárral rendelkező ugyanúgy, mint a 512-es, vagy az 1TB-os. Valójában tehát itt már csak az extra tárhelyért fizetünk, ezért is nincs akkora különbség a különböző verziók áraiban, mint mondjuk az Apple telefonjainál.

A szoftver

A Samsung szoftverfrissítései nem lettek számottevőek. Például könnyebb lett a tartalmak áthúzása egyik alkalmazásból a másikba, vagy az alkalmazások rendszerezése a kezdőképernyőn. Ez viszont csak annak köszönhető, hogy multitasking a nagy képernyőn már eddig is nagyon jó és átgondolt volt, és ez a Fold 5 esetében is így marad.

Mindenképp meg kell még említenünk itt a Samsung DEX funkcióját, aminek segítségével egy monitorra csatlakoztatva és billentyűzettel, egérrel ellátva (ez mind mehet vezetékmentes kapcsolaton keresztül is) egy komplett asztali számítógépet varázsolhatunk a telefonunkból és így, ha nem akarunk mondjuk komolyabb játékokkal, vagy speciális videovágó programokkal dolgozni, akkor tulajdonképpen egy teljes laptop összes funkcióját kiválthatjuk ezzel a telefonnal.

Samsung Galaxy Z Fold5 S Pen
Érintőtollal is vezérelhető, amit külön kell hozzá megvenni.

Ezek azok a területek egyébként, amiben a Samsung hajtogatható telefonjai oda-vissza verik a konkurenciát. Nem a hardver, nem a méret, hanem a kezelhetőség és a szolgáltatásrendszer. Itt látszik, hogy ez a gyártó már az ötödik generációnál tart és nem csak most rakott össze egy hajtogatható telefon, amire még nem gondolta át megfelelően, mit is akaró telepíteni. Mondjuk a másik érv a Z Fold és Z Flip mellett, hogy a Samsung hajtogatható telefonjait lehet itthon kapni a legtöbb konkurens telefonját pedig nem.

Kamera

A telefon hátoldalán lévő kamerarendszer ugyanaz a hármas, amit a Samsung az S-sorozatú telefonok elmúlt pár generációjában használt, egy 50 megapixeles stabilizált fő kamerával, egy 10 megapixeles 3x teleobjektívvel és egy 12 megapixeles ultraszéles kamerával. Van egy 4 megapixeles kijelző alatti kamera a belső oldalon, amely videohívásokhoz használható és az előlapon egy szelfikamera. Szelfit viszont sokkal menőbb úgy készíteni, hogy a készüléket kinyitva aktiváljuk a kamerát, majd pedig bekapcsoljuk a „külső képernyő előnézete” funkciót. Így a telefont kinyitva, a főkameráival készíthetünk szelfit úgy, hogy a külső képernyőn látjuk az élőképet.

Samsung Galaxy Z Fold5 kamera
A kamerák nem sokat változtak.

Ehhez ugyan kell egy kis bűvészkedés, mert egy kinyitott Foldot megtartani egy kézzel mondjuk egy tömegben nem egyszerű, de a fénykép elkészítésében segíthet az a régi, de kevéssé ismert Samsung funkció, hogy a feltartott tenyerünket a telefon felé mutatjuk. Ekkor a telefon elindít egy késleltetett felvételt, szóval még arra is van időnk, hogy letegyük a kezünket és felkészüljünk a csücsörítésre, mielőtt a felvétel elkészülne.

Samsung Galaxy Z Fold5 – Összegzés

Összességében a Samsung Galaxy Z Fold5 egy remek frissítése egy remek telefonnak. Sokoldalúan használható, akár egy teljes informatikai infrastruktúrát kiválthat egy monitorral és egy billentyűzettel. Ez pedig azért fontos, mert ha így szemléljük a dolgot, az teljesen más megvilágításba helyezi az amúgy nagyon is borsos árát. Ha viszont egy csúcstelefon és egy normális laptop árát vesszük alapul, akkor az a 770 ezer forintos indulóár már nem olyan rettenetesen fájó. A legerősebb, 1TB-os modell ára pedig 900 000 forint környékén van, amivel egyébként, ugyan ez hihetetlen, de még mindig alatta marad a legdrágább iPhone árának.

tetszik plecsni

 • Dizájn
  (5)
 • Teljesítmény
  (5)
 • Akkumulátor
  (4.5)
 • Kamerák
  (4.5)
 • Extrák
  (4.5)
 • Ár/érték arány
  (4.5)
4.7

Szerintünk

A Samsung Galaxy Z Fold5 szinte már kötelezően hozza a luxuskategória csúcsát. Minden tekintetben kiváló darab, nekünk csak a kamera fejlesztései hiányoznak, de talán majd jövőre.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
További tesztek

Ezeket olvastad már?