Ferenc pápa figyelmeztet: bomlasztó hatása lehet a mesterséges intelligenciának

Ferenc pápa a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztet, amely az emberi méltóságra és a testvériségre is negatív hatással lehet. 

Az elmúlt években különösen forró téma lett a mesterséges intelligencia, olyannyira, hogy még a katolikus egyházfő sem tudja szó nélkül hagyni a dolgot. A Vatikán még augusztus elején adott ki közleményt, amelyben a „Mesterséges intelligencia és béke” címmel határozták meg a 2024-es béke világnapjának fő tematikáját.


Ferenc pápa a közleményben arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia kockázatot jelent a társadalom nézve, „bomlasztó és ambivalens hatásai” miatt, ezzel együtt arra sürgeti a mesterséges intelligencia cégeket, hogy körültekintően és felelősségteljesen használják a technológiát. A most 86 éves egyházfő elmondása szerint nem a technikai ördöge, de az MI veszélyeit még ő is látja.

A pápa véleménye egybecseng számos szakértő álláspontjával, miszerint mihamarabbi globális szabályozásra volna szükség a mesterséges intelligenciát illetően. A vélemények szerint az algoritmusok nem megfelelő használata nagyon súlyos problémákat idézhet elő, például fegyverként is felhasználók, vagy a félretájékoztatás eszközei lehetnek, ami destabilizálhatja a társadalmat.

ferenc pápa mesterséges intelligencia
(Fotó: Pixabay)

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa az MI veszélyeire figyelmeztet. 2020-ban például arról beszélt az egyházfő, hogy “Isten új adománya előtt állunk”, amely “gyümölcsöket teremthet„, ugyanakkor ez a fajta technológia óriási odafigyelést igényel, különben nagy baj lesz.

A mesterséges intelligencia a katolikus egyház fejét sem kíméli: a Midjourney nevű, mesterséges intelligencián alapuló képalkotó nemrégiben divatikonként képzelte el Ferenc pápát, amint fehér pufi kabátot, Nike cipőt és a rapperekre jellemző nagy keresztet visel a nyakában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?