A klímavédelemért kampányoló Jeff Bezos űrcége annyi metánt bocsát ki, hogy az űrből is látni lehet

Jeff Bezos tízmilliárd dollárt ajánlott fel klímavédelemre. Ehhez képest Blue Origin nevű űrkutató cége olyan mennyiségű környezetszennyező metánt bocsát ki, hogy azt a Nemzetközi Űrállomásról is látni lehet. 

Messziről, az űrből nézve is látható a Blue Origin nyugat-texasi létesítményének „metánfelhője” – írja a Bloomberg.  Az egyik legfontosabb üvegházhatású gázt egy nonprofit szervezet, a Carbon Mapper szúrta ki, mikor a légköri gázok mennyiségének mérésére alkalmas műszerrel pásztázták a Földet a Nemzetközi Űrállomásról.


A szervezet becslései szerint a Blue Origin létesítménye óránként körülbelül 1,5 tonna metánt lövell ki magából, ami feltűnő felhő formájában jelent meg a műszer által készített térképen. Az űrvállalat szóvivője szerint azonban metánkibocsátásuk nem kirívó.

Nem titok, hogy a cég zászlóhajós rakétahajtóműjéhez, a BE-4-hez cseppfolyósított földgázt (LNG) használnak, amely szinte teljes egészében metánból készül.

jeff bezos blue origin metán
(Fotó: Blue Origin)

Mindez azért is visszás, mert a Blue Origin mögött álló techmilliárdos, Jeff Bezos előszeretettel hangoztatja, hogy milyen fontos számára a környezetvédelem. Ennek bizonyítására 2020-ban 10 milliárd dollárt ajánlott fel a Bezos Föld Alapítvány javára, hogy tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkáját segítse.

A metán sokszorosan erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid, és nagymértékben hozzájárul a klíma hosszú távon tapasztalható felmelegedéséhez. Az emberi tevékenységekből származó metán egy igen jelentős része – nem túl meglepő módon – a szénbányászathoz, a kőolaj- és földgázkitermeléshez és a nehéziparhoz köthető.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?