Ezek a legismertebb Bluetooth kodekek, amiket használhatsz, ha mobilról hallgatnál zenét

A Bluetooth technológia nem csak a vezeték nélküli adatátvitelre és perifériák csatlakoztatására korlátozódik, hanem a zenehallgatás terén is jelentős előrelépéseket hozott. Az egyre fejlettebb Bluetooth kodekek lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű hangot továbbítsunk a mobiltelefonunkról a Hi-Fi készülékeinkre. Vizsgáljuk meg, hogy melyek ezek a kodekek, és hogyan járulnak hozzá a jobb zenei élményhez.

Mik azok a Bluetooth kodekek és miben különböznek?

Mindenekelőtt egy gyors fogalomtisztázás: A Bluetooth kodekek olyan kódolási formátumok, amelyek a vezeték nélküli audio adatátvitelre szolgálnak. Különböző kodekek különböző hangminőséget és adatsebességet biztosítanak, ezáltal hatással vannak a zenei élményre az olyan Bluetooth eszközökkel, mint fülhallgatók és hangszórók.


A kiváló minőségű kodekek élvezetes zenét biztosítanak a hallgatóknak, míg a kisebb adatsebességgel rendelkező kodekek javítják az adatátviteli sebességet, ami késleltetést csökkent és energiatakarékosságot tesz lehetővé.

A választott kodek attól függ, hogy a felhasználók milyen minőségű hangzást illetve, hogy a készülékek milyen kompatibilitást kívánnak elérni. Egy internetes rádió, gyengébb minőségben tömörített zene, vagy egyszerű beszédhang például nem igényel igazán komoly hangminőséget, de mondjuk egy magasabb minőségben tömörített zenei fájl, amit minőségi hifi készülékeken keresztül szeretnénk meghallgatni, már a lehető legjobb minőségű adatátvitelt igényli.

Következzen tehát a Bloetooth kodekek felsorolása. Az egyszerűség kedvéért csak a legelterjedtebbeket soroljuk most fel ABC-sorrendbe rendezve:

AAC (Advanced Audio Coding)

Az AAC a Bluetooth kodekek közül az egyik legelterjedtebb, amely kifejezetten az Apple eszközökön, például az iPhone-okon található. Az AAC az SBC-nél hatékonyabb adattömörítést kínál, és jobb minőségű hangátvitelt tesz lehetővé. Ez az elterjedt kodek megfelelő választás az Apple felhasználók számára, akik a vezeték nélküli zenehallgatást szeretnék élvezni iPhone-jukkal.
Bitráta: Az AAC 250-320 kbps bitráta tartományban továbbítja a hangot, ami jobb minőséget eredményez, mint az SBC.
Frekvenciatartomány: Az AAC képes támogatni a 8 kHz és a 96 kHz frekvenciatartományokat, ami lehetővé teszi a magas felbontású hangzást.

aptX és aptX HD

Az aptX és az aptX HD Bluetooth kodekek magasabb bitráta és kisebb késleltetés mellett működnek, így még jobb hangminőséget kínálnak. Az aptX képes 16 bit/44.1 kHz CD-minőségű hangot továbbítani, míg az aptX HD akár 24 bit/48 kHz hangminőséget is támogat. Ezek a kodekek kiválóan alkalmasak a vezeték nélküli zenehallgatáshoz olyan eszközökön, mint az Android telefonok és az aptX támogatású Bluetooth fejhallgatók.

vezeték nélküli Samsung galaxy Buds2 Pro zajszűrős fülhallgató Bluetooth kodekek
A Samsung Galaxy Buds2 Pro fülesei például támogatják az aptX szabványt is.

Bitráta: Az aptX 352 kbps bitrátát használ, míg az aptX HD akár 576 kbps bitrátával is képes továbbítani a hangot. Ez utóbbi már közelíti (egyes gyártók szerint el is éri) vezetékes átvitel minőségét.
Frekvenciatartomány: Az aptX és az aptX HD is támogatja a 48 kHz frekvenciatartományt.

aptX Adaptive és aptX LL (Low Latency)

Az aptX Adaptive automatikusan alkalmazkodik a hálózati feltételekhez és a kiválasztott eszközökhöz, míg az aptX LL ideális az élő hangzáshoz és a videók nézéséhez, ahol a késleltetés minimalizálása kulcsfontosságú.
Bitráta: Az aptX Adaptive képes változtatni a bitráta méretét az adott körülményeknek megfelelően, így nem rögzített értéke van.
Frekvenciatartomány: Az aptX Adaptive és az aptX LL is támogatja a 48 kHz frekvenciatartományt.

LDAC (Low Complexity Communication Codec)

Az LDAC kodek lehetővé teszi a magas felbontású hangátvitelt akár 24 bit/96 kHz frekvenciáig. Az LDAC a vezeték nélküli zenehallgatás egyik legfejlettebb kodekje, és kiváló minőségű hangot nyújt a kompatibilis Sony készülékeken.
Bitráta: Az LDAC változó bitráta-támogatással rendelkezik, akár 330 kbps-től egészen 990 kbps-ig.
Frekvenciatartomány: Az LDAC képes támogatni a 44.1 kHz és a 96 kHz frekvenciatartományokat.

SBC (Subband Coding)

Az SBC a Bluetooth kodekek igáslova. Alapvető és széles körben elterjedt. Ez a kodek minden Bluetooth eszköz által támogatott alapértelmezett beállítás, és lehetővé teszi a zenehallgatást kielégítő minőségben. Az SBC azonban nem támogatja a magas bitráta és frekvenciatartományokat, így jobb alternatívákat kell keresnünk, ha kiváló minőségű hangélményre vágyunk.

SSC (Samsung Scalable Codec)

A Samsung Scalable Codec (SSC) egy speciális Bluetooth kodek, amelyet a Samsung fejlesztett ki, hogy a saját eszközeivel, például a Samsung Galaxy telefonokkal optimális hangminőséget biztosítson. A felhasználók közvetlen környezetében lévő Wi-Fi interferencia elemzése és a zökkenőmentes zenelejátszás érdekében optimalizált adatok továbbítása révén stabil Bluetooth-kapcsolatot biztosít a felhasználók számára, még a környezeti Wi-Fi interferencia ellenére is.

Bluetooth kodekek SSC
Az SSC a Bluetooth kodekek legfejlettebbjei közé tartozik és támogatja az UHQ (24bit&96kHz) audió streaminget Bluetooth-on keresztül az Android 7.0 és újabb operációs rendszert támogató Samsung mobilokon.

Bitráta: Az SSC változó bitráta-támogatással rendelkezik, akár 48 kbps-től egészen 900 kbps-ig.
Frekvenciatartomány: Az SSC képes támogatni a 24 kHz és a 96 kHz frekvenciatartományokat.

A Bluetooth kodekek folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy egyre jobb minőségű hangot továbbítsunk a mobiltelefonunkról a Hi-Fi készülékeinkre. A kodekek bitráta és frekvenciatartomány adatai alapján választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet, hogy a zenehallgatás valóban kiváló minőségű legyen és igazi élménnyé váljon. A megfelelő kodek kiválasztása az adott eszközünkkel és a zenei preferenciáinkkal egyaránt összhangban lehetővé teszi, hogy az egyszerű vezeték nélküli zenehallgatásból például a zenei streaming szolgáltatások segítségével valódi hangélményt varázsoljunk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?