Kék szuperholdat láthatunk a napokban

A figyelemfelkeltő elnevezés ellenére a kék szuperhold nem kék színű. 

Az augusztus kifejezetten izgalmas időszak a csillagászat szerelmeseinek, ugyanis a Perseidák, azaz a világ egyik leglátványosabb és hazánkból legjobban megfigyelhető meteorraja is ebben az időszakban esedékes. Ráadásul idén augusztusban már a második alkalommal örülhetünk(?) teliholdnak, az augusztus 31-i kék hold pedig az év legnagyobb és legfényesebb holdja lesz.


Az eseményt az angol nyelvű sajtóban gyakran hívják kék holdnak, ám szó sincs arról, hogy égi kísérőnk kék színűvé változna. Valójában az elnevezés arra a jelenségre utal, amikor egy hónapban kétszer is van telihold.

A mostani telihold egyben szuperhold is lesz, ami szintén nem egy szakzsargon, Richard Nolle asztrológus nevéhez fűződik, aki 1978-ban használta először a kifejezést. Szuperholdról mindenesetre akkor beszélhetünk, ha a Hold ellipszis alakú pályája során a Földhöz legközelebbi részen halad át – ilyenkor előfordulhat, hogy a Földről szabad szemmel is nagyobbnak tűnik az égitest.

A természet egyébként valóban képes kék holdat kreálni, ám teljesen más okokból kifolyólag: nagyobb vulkánkitörések alkalmával előfordulhat, hogy a légkörbe kerülő hatalmas mennyiségű hamu „megszínezi” a Holdat. Ilyen jelenséget jegyeztek le például 1883-ban az indonéziai Krakatau vulkán kitörésekor, ami a történelem leghangosabb vulkánkitöréseként ismert.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?