Fukusima miatt Kína nem importál több tenger gyümölcseit Japánból

Kína bejelentette, hogy felfüggeszti a Japánból származó fogyasztásra szánt tengeri élőlények behozatalát. 

Japán csütörtökön megkezdte a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővízének a Csendes óceánba engedését, ami nagy felháborodást és még nagyobb aggodalmat váltott ki mind a helyi közösség, mind a szomszédos országok részéről. Többek közt környezetvédelmi csoportok is ellenzik a víz óceánba engedését, és úgy vélik, hogy az erőművet a katasztrófáig üzemeltető Tokyo Electric Power Company nem tett meg mindent annak érdekében, hogy eltávolítsa a vízből a radioaktív anyagokat.


Az eseményekre válaszul Kína csütörtökön felfüggesztette a Japánból származó halaknak és tenger gyümölcseinek minden importját a radioaktív szennyeződések kockázata miatt. A japán halászközösség aggodalommal tekint Kína döntésére, ugyanis az kihatással lesz a megélhetésükre és tovább gyengíti az itteni termékek iránti bizalmat – ami a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset óta egyébként is ingatag lábakon áll.

fukusima kína élelmiszer
A radioaktív szennyvizet több mint 1000 tartályban tárolják a fukusimai reaktorok közelében. (Fotó: Getty Images)

Habár a japán kormány szerint a legtöbb radioizotópot képesek eltávolítani az atomreaktorok hűtésére használt vízből, a kritikusok a trícium hidrogén-izotópja miatt aggódnak, mivel azt rendkívül nehéz különválasztani a víztől. A kormány ígérete szerint azonban addig fogják hígítani a vizet, ameddig a határértéknél jóval kevesebb tríciumot fog tartalmazni.

A tervek szerint a több mint 1,3 millió tonnányi vizet fokozatosan, 30-40 év alatt fogják az óceánba engedni.

A japán környezetvédelmi minisztérium szerint az első mérések is arra utalnak, hogy szükségtelen aggódni a fukusimai víz miatt: az atomerőmű közelében lévő vízben nem érzékeltek radioaktivitást, miután az atomerőben tárolt folyadékot az óceánba öntötték.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?