Megtalálta a NASA a Holdra zuhant orosz űrszondát

Az orosz Luna–25 űrszonda maradványaira bukkanhatott az amerikai űrügynökség szerkezete. 

A Vosztocsnij űrállomásról felbocsátott Luna-25 augusztus 19-én csapódott a Holdba, miután az oroszok közlése szerint ismeretlen pályára lépett. Az állomás fő feladata a Hold déli pólusán a talajösszetétel elemzése és a víz jelenlétére utaló nyomok keresése volt. Az előző, Luna–24 űrszonda, amelyet még 1976-ban, a Szovjetunióból bocsátottak fel, 170 grammnyi talajmintát hozott vissza a Földre.


Bár a Hold felszínével való ütközés miatt az orosz űrszonda megsemmisült, az amerikai űrügynökség Lunar Reconnaissance Orbiter nevű állomásának nagy valószínűséggel sikerült lefényképezni a becsapódás helyszínét. Az orosz űrszonda a Pontécoulant G nevű kráter délnyugati szélén csapódott a Holdba augusztus 19-én, magyar idő szerint 14 órakor. A felvételek augusztus 24-én készültek, amelyen egy friss, nagyjából 10 méter széles kráter látható, amelyről feltételezhető, hogy a Luna-25 okozta. A kráter körülbelül 400 méterre van attól a helyszíntől, ahol az egység eredetileg landolni akart volna.

orosz űrszonda luna-25

Ami Oroszországnak nem jött össze, Indiának sikerült a Csandraján-3 űrszondával: ezzel ők lettek a negyedik nemzet, akik leszálltak a Hold felszínére és az elsők, akik az égitest déli sarkának közelében tették mindezt. Sőt, azóta sikeresen elindították első űrmissziójukat is a Nap tanulmányozására, melynek fókuszában a csillag felszínén zajló folyamatok állnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?