Egy kutatás szerint nem igaz, hogy az űrben senki sem hallja a sikolyod

Megdőlni látszik egy több évtizedes elképzelés, miszerint az űrben nem képes terjedni a hang. 

Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halálként ismert klasszikusának szlogenje: az űrben senki sem hallja a sikolyod. A jól ismert jelmondat nem csak egy üres frázis, tudományos ismereteink szerint is helytálló. A hang terjedéséhez ugyanis valamilyen közvetítő anyagra, például levegőre, vízre, stb. van szükség, amelyek az űrben nem állnak rendelkezésre, és így a hangforrás rezgései sem tudnak eljutni a fülünkig. A finn Jyväskyläi Egyetem tudósai szerint azonban ez az állítás nem minden esetben helytálló.


Zhuoran Geng és Ilari Maasilta fizikusok szerint a hang képes lehet megkerülni a világűr vákumát (ez egy olyan  térfogat, amelyben elhanyagolható mennyiségű anyag található), méghozzá olyan módon, hogy a hanghullám elektromágneses mező segítségével „alagutat” képez, és egyik szilárd testről átugrik egy másikra – írja az Interesting Engineering. Mivel az elektromos mezők a vákuumban is működőképesek, így a hanghullámokat is képesek továbbítani. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, a két szilárd testnek közelebb kell kerülnie egymáshoz, mint a hanghullám hossza.

A tudósok azt is kiderítették, hogy ez a jelenség számos hangfrekvencia-tartományban (Hz-kHz), valamint ultrahang (MHz) és hiperhang (GHz) frekvenciákon is működhet.

Apropó Ridley Scott. Jövő augusztusban visszatér a Halál, ugyanis érkezik a mozikba a legújabb, a sorban a kilencedik Alien-film, amelyet nem mellesleg Magyarországon forgattak. Emellett egy Alien-sorozatot is bejelentettek a közelmúltban, amely az FX-nél készül, és a Fargo-sorozat showrunnere, Noah Hawley áll mögötte.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?