Két év alatt sikerült egy kiskutyának 10 órára elegendő oxigént termelni a Marson

A Perseverance rovernek két évébe telt, hogy annyi oxigént gyártson le a Marson, amennyi 10 óráig életben tart egy kistestű kutyát. Habár ez nem hangzik valami észveszejtően soknak, igazi tudományos bravúrról van szó. 

A NASA 800 milliárd forintos robotja, a Perseverance 2020 júliusában indult útnak a Földről, és 2021. február 18-án landolt a Jezero-kráter fenekén. A rover azóta is úton van, szorgosan gyűjtögeti a mintákat – amelyeket egy közös akció keretében fognak a Földre szállítani -, és az egykori mikrobiális élet nyomai után kutat az idegen bolygón. Habár a robot már eddig is hatalmas eredményeket tett le az asztalra, azt talán kevesen tudják, hogy tiszta oxigént is sikerült előállítania a Mars légköréből.


A marsjáró MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű eszköze a robot leszállása óta 122 gramm oxigént termelt, ami a NASA közleménye szerint egy kistestű kutyának körülbelül tíz órára lenne elegendő. Bár ez első hallásra igencsak vérszegény teljesítménynek tűnhet, valójában nagyon is rendkívüli, hogy a műszer egyáltalán képes volt légzésre alkalmas oxigént előállítani a Marson.

A MOXIE teljesítménye ráadásul felülmúlta a várakozásokat, óránként kétszer annyi oxigént termelt, mint ahogy a NASA várta. Az eszköz egyébként úgy működik, hogy az oxigénatomokat leválasztja a szén-dioxid atomokról, amelyeket egy összetett elektrokémiai folyamat során von ki a marsi légkörből.

oxigén mars moxie
MOXIE (Fotó: NASA/JPL-Caltech)

A mesterségesen előállított oxigén nem csak belélegezhető levegőként szolgálhat a jövő űrhajósai számára, hanem üzemanyagként is, ugyanis a rakétáknak az üzemanyag mellett az annak elégetéséhez szükséges oxigénre is szükségük lesz az idegen bolygón.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?