Rákollót és cápauszonyt láttak a Marson

Két igazán különleges sziklaformációt kapott lencsevégre a NASA Perseverance nevű rovere a Marson: az egyik teljes mértékben egy rákollóra, a másik egy cápauszonyra emlékeztet. 

A tudósoknak máig nem sikerült élő mikrobákra, még kevésbé élő állatokra bukkanni a Marson, arra viszont már több esetben is volt példa, hogy érdekes kőzeteket találtak a vörös bolygó felszínén, melyek mesterséges objektumoknak, esetleg állatoknak tűnhettek. Ezúttal egy „rákollót” és egy „cápauszonyt” találtak a NASA kutatói.


Az amerikai űrügynökség sokat méltatott marsjárója, a Perseverance készített fotókat az említett objektumokról, amelyek nem csak kinézetük miatt érdekesek, hanem azért is, mert feltehetően egy nagy méretű meteorit kisebb darabjai lehetnek.

Nem egyedi jelenség, hogy különféle objektumokban, természeti jelenségekben élőlényeket vagy épp emberi arcokat látunk – hívja fel a figyelmet az IFL Science. A választ a pareidolia nevű pszichológiai jelenség adja meg, melynek okát illetően többféle elmélet is született, de az egyik legelfogadottabb nézet szerint a túlélési ösztönben rejlik a magyarázat: vadászó-gyűjtögető életmódot folytató őseink számára létkérdés volt, hogy mihamarabb felismerjék a rájuk leselkedő ragadozókat vagy az életükre törő személyeket.

Ez lényegében azt jelenti, hogy ha állatokat, emberi arcokat látsz a felhőben, a párnán, a kávéhabon, a kukán, esetleg Jézus jelenne meg a pirítóson, akkor jó eséllyel a pareidolia nevű jelenség hatása alatt vagy.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?