Az élet jeleit észlelhette a James Webb egy távoli bolygón

Metánt és szén-dioxidot észlelt a James Webb űrteleszkóp egy már ismert földszerű exobolygó légkörében. 

A NASA 2021 decemberében indította útnak a világ legdrágább űrtávcsövét, júniusban pedig már az első tudományos értékű fotók is megérkeztek a minden eddiginél nagyobb tudással bíró űreszköztől. A NASA már régóta feltételezi, hogy az élet alapvető kémiai folyamatai más bolygókon is jelen lehetnek, a James Webb érzékeny műszerei pedig részben alkalmasnak bizonyulnak ezek észlelésére. A távcső ezúttal egy Naprendszeren kívüli bolygón találhatott kézzelfogható bizonyítékot az életre.


A Webb a K218b nevű kőzetbolygó légkörében észlelt szén-dioxidot és metánt, ammónia jelenléte nélkül, ami megerősíti a kutatókat abban az elképzelésükben, miszerint az égitestet felszínén folyékony halmazállapotú óceánok boríthatják. A tudósok emellett dimetil-szulfid jelenlétére utaló nyomokat is találtak, ami azért érdekes, mert a Földön kizárólag élőlények, például a tengerekben élő fitoplanktonok termelnek ilyen szerves kénvegyületet.

Habár a tudósok szerint további információkra van szükség az adatok megerősítéséhez, a K218b névre hallgató exobolygó már évek óta a tudományos érdeklődés középpontjában áll, mint lehetséges élhető bolygó. A Földnél körülbelül kétszer-háromszor nagyobb égitestet még a Kepler űrteleszkóppal fedezték fel 2015-ben, azóta pedig több alkalommal is arra a megállapításra jutottak a kutatók, hogy a felszíni hőmérséklete se nem túl magas, se nem túl alacsony, ami lehetővé teszi, hogy folyékony halmazállapotú víz legyen a felszínén.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?