2029-ben meglátogat minket egy aszteroida, de a NASA előtte még lecsekkolná

Az Apophis nevű aszteroida 2029-ben csillagászati szempontból közel fog kerülni a Földhöz, a NASA szerint azonban nem kell aggódni, így is biztonságos távolságban halad majd el mellettünk. 

2004-es felfedezése óta a csillagászok folyamatos figyelemmel követik az Apophis névre hallgató űrsziklát, a bolygó pályájának pontosabb ismeretében ugyanis kiderült, hogy viszonylag nagy, 2.9 százalék az esély arra, hogy 2029-ben eltalálja a Földet. A későbbi számítások során ugyan már kizárták az ütközés lehetőségét, a 2036-os és a 2068-as visszatérése kapcsán még sok a bizonytalan tényező.


A 340 méter átmérőjű égitest – hivatalos nevén 99942 Apophis – 32 ezer kilométerre halad majd el mellettünk, vagyis 10-szer közelebb lesz a bolygónkhoz, mint égi kísérőnk, a Hold (a világ egyes részein szabad szemmel is látható lesz). Egy NASA-hoz tartozó szervezet azonban még a „találkozó” előtt szeretné szemügyre venni a kisbolygót.

Erre a feladatra a OSIRIS-APEX űrszondát választották ki a tudósok, amely 2023. szeptember 24-én fog elrepülni a Föld mellett, hogy ledobja a Bennu aszteroidáról gyűjtött mintákat  – írja a Space. A manővert követően a szonda az Apophis felé venné az irányt, hogy közelebbről is szemrevételezhesse az egyik legveszélyesebbnek tartott aszteroidát. Az amerikai űrügynökség szárnyai alá tartozó Small Bodies Assessment Group pedig arra bátorítja a NASA-t, hogy még 2029 előtt vizsgálják meg  az Apophist, akár önköltségen, akár hazai és külföldi partnerekkel összefogva.

Apophis aszteroida

A NASA már az év elején Bécsben, a 8. Bolygóvédelmi Konferencián előterjesztette, hogy kis méretű űrhajókat kellene küldeni az Apophis megfigyelésére.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?