LG OLED evo M teszt: Kipróbáltuk a vezeték nélküli tévét…. És működik!

A lakberendezést forradalmasítható LG OLED evo M megérkezett Magyarországra is. Leteszteltük, hogy mennyire életképes.

LG OLED evo M

A tévé gyártók folyamatosan keresik azokat az új utakat, amelyekkel folyamatosan tágíthatják a korlátokat. Az innováció ugyanis ebben a szektorban létfontosságú, aki pedig elő tud rukkolni valamilyen életképes újdonsággal, az komoly versenyelőnyre tehet szert ebben az elképesztően kompetitív szegmensben.


Az LG jó ideje a legprogresszívebb vállalatok közé tartozik, elég ha csak az egyedülálló tapétatévére gondolunk, világ első 8K OLED készülékére, vagy egyetlen kereskedelmi forgalomba kerülő hajlítható televízióra, a Flexre gondolunk.

LG OLED evo M
LG OLED evo M

A konszern az idei évben is előrukkolt valamivel, ami megrengetheti a világot. Ez a Zero Connect technológiát használó LG OLED evo M televízió, amely a világ első wireless, azaz vezeték nélküli OLED tévéje. A termék Európában szeptember első napjaiban debütált Európában, és igen hamar megérkezett Magyarországra is. Ezt az abszolút unikális készüléket pedig mi is kipróbálhattuk, hogy hogyan teljesít a valóságban.

Milyen tv?

Az LG OLED evo M tulajdonképpen a vállalat idei (egyik) csúcsmodelljének, azaz az LG G3 televízió enyhén módosított változata. Ez azt jelenti, hogy a 77 és 83 hüvelykes változatban elérhető termék megkapta a gyártó jelenlegi legjobb paneljeit, ami azért már önmagában jelzi, hogy mit is várhatunk ettől a terméktől.
Az alkalmazott OLED képalkotási eljárásnak köszönhetően a tónusok maximáilsan természetesek, ragyogóak, mindenféle fátyolosságtól mentesek.

LG OLED evo M
Vezetéknélküli tv

Mivel a képpontokban kikapcsolható a fény, ezért a tökéletes, 0 nit fényerejű mélyfekete, és ezáltal a végtelen natív kontrasztarány megjelenítése megoldott, amit a műszeres méréseink is igazoltak. A betekintési szög hibátlan, a fényerő pedig extrémen nagy, elérheti a 2000 nites értéket, legalábbis az általunk próbált 77 inches, mikrolencsés kijelzővel ellátott termék esetében ezt tapasztaltuk. Ebből fakadóan pedig értelemszerűen a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok visszaadása is remek, azaz az úgynevezett HDR effekt igen látványos.

A maximális képfrissítési ráta 120 Hz, és a dinamikusan változó AMD FreeSync Premium Pro technológia támogatása is biztosított, az input lag pedig kellemesen alacsony. Ennek köszönhetően pedig a tv akár egy nextgen konzol vagy egy gamer PC mellett is bevethető. A mozgásmegjelenítés a várakozásoknak megfelelően hibátlan, azaz akadozástól, szaggatástól, szellemképesedéstől nem kell tartani.

Vezetékek nélkül

A vezeték nélküli koncepció lényege, hogy a televízión nincs semmilyen csatlakozó, és ezáltal értelemszerűen ronda kábelek sem lógnak ki belőle. Természetesen az áramhálózathoz vezetékkel csatlakozik a készülék, de ennyi. Az audiovizuális jelek ugyanis egy külső dobozról jutnak el hozzá, a levegőben. Ilyesmit korábban már láttunk, viszont az LG szabadalmaztatott megoldása papíron lehetővé teszi 4K/120p, azaz 4K felbontású (3840×2160 képpont), másodpercenként 120 képkockás, HDR jelek kezelését is ily módon, a jelenlegi legjobbnak számító, WiFi6 szabványnál háromszor nagyobb adatátviteli sebesség mellett.

LG OLED evo M
Ez a doboz a csodafegyver

A különféle külső eszközöket, így például a már említett játékkonzolt, számítógépet, asztali médialejátszót, vagy a tévés szolgáltató által biztosított kiegészítőt erre a boxra kell rádugni. A tesztelés során pedig feketén fehéren bebizonyosodott, hogy eljárás hibátlanul működik. Tehát a kép minősége tökéletes volt a vezeték nélküli kapcsolat ellenére is.

Miért jó ez?

E megoldás igen komoly előnyökkel kecsegtet a mindennapi használat során. Ennek köszönhetően a televízió ugyanis minden korábbinál szabadabban helyezhető el a belső térben. Nincs szükség arra, hogy tv közelében legyenek az említett eszközök, azaz nem kell feltétlenül a készülék közelébe helyezni állványt vagy valamilyen bútort. Nyugodtan fellógatható a falra vagy bármilyen függőleges felületre, vagy akár be is pakolható a szoba közepére egy állványra állítva. És nyilván az sem utolsó szempont, hogy nem lógnak ki vezetékek a készülék hátuljából, ami esztétikailag óriási előrelépést jelent.

LG OLED TV
LG OLED TV

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy az LG OLED evo M és a Zero Connect technológia egy abszolút életképes koncepció. Van értelme, és arra is jó esély van, hogy ez az eljárás a jövőben az olcsóbb modelleknél is felbukkanhat. Mert hát azt nem lehet tagadni, hogy ez a jelenlegi formájában még nem tömegtermék. A 77 hüvelykes LG OLED evo M televízió ugyanis 2,1 millió forintba kerül, a 83 hüvelykes változatért pedig 3 millió forintot kérnek el.

 

 • Dizájn
  (4.5)
 • Képminőség
  (5)
 • Kezelhetőség
  (4.5)
 • Hang
  (4)
 • Ár/érték arány
  (4)
4.4
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?