Már kapható a NASA technológiával készült biciklikerék, amivel sosem kaphatunk defektet

Piacra került a NASA defektmentes biciklikereke, amely olyan speciális ötvözetből készül, ami egyszerre rugalmas, mint a gumi és kemény, mint a titán. 

A NASA már a megalakulásakor beleegyezését adta, hogy az általa kifejlesztett technológiákat más cégek is felhasználhatják a különféle termékek gyártásakor. Ennek köszönhetően számtalan olyan produktum került már a piacra, amelyeket alapvetően az űrhivatal fejlesztett ki, de végül a civil lakosság is profitált belőlük – ilyen például a memóriahabos matrac, a bébiétel, a digitális hőmérő és a GPS.


A NASA technológiával készült biciklikerékről 2021-ben lehetett először hallani, amikor is kiderült, hogy egy Smart nevű kaliforniai startup olyan gumiabroncs prototípust tervezett, amely levegőmentes és egyfajta titánötvözetből készült. Ezt eredetileg a hold- és marsjárókhoz fejlesztette ki az amerikai űrügynökség, többek közt 1971-72-ben az Apollo 15, 16 és 17 legénysége által használt holdjáró is ilyen kerekeken közlekedett.

A cég nemrégiben piacra dobta az első, kerékpárok számára kifejlesztett darabokat, amelyek nem mellesleg még két innovációs díjat is besöpörtek az idei Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n, vagyis a CES-en. A kerék különlegessége az ún. „emlékező ötvözet”, ami bármilyen behatást követően képes visszanyerni az eredeti alakját, vagyis a szóban forgó abroncs a hagyományos gumik rugalmasságával rendelkezik, azonban olyan erős, mint a titán, így gyakorlatilag teljes mértékben defektvédett is.

nasa bicikli
(Fotó: The Smart Company)

A startupnak több mint 85 százalékkal sikerült csökkenteni az anyagköltségeket a prototípus modellekhez képest, így a METL gumiabroncsokért várhatóan 100-150 dollárt, azaz 36 000-54 0000 forintot fognak elkérni. A kérdés már csak az, vajon mikor fogja a NASA elpusztíthatatlan titánötvözete az autópiacot is megcélozni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?