Szédítően sokan pártolják a napenergiát, állítja egy közvélemény-kutatás

Egy holland kutatócég globális közvélemény-kutatást készített, amely arra az eredményre jutott, hogy a  napenergia ötször népszerűbb az emberek körében, mint a fosszilis tüzelőanyagok. 

A napenergia használata egyre elterjedtebb világszerte, részben amiatt, hogy a napelemek és a hozzá kapcsolódó technológiák költsége folyamatosan csökken, így egyre több ember számára válnak elérhetővé ezek a rendszerek. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az elmúlt években több ország is jelentős állami beruházásokat hajtott végre a napenergia-infrastruktúra kiépítéséhez – jelenleg Kína, India és az Egyesült Államok a világ legnagyobb napenergia-termelője.


A Glocalities kutatócég közbenjárásával jogvédő szervezetek készítettek átfogó felmérést, amely során 21 országból 21 ezer embert kérdeztek meg – írja az Interesting Engineering. A közvélemény-kutatás arra az eredményre jutott, hogy 68 százalékkal a napenergia a legnépszerűbb energiaforrás az emberek körében, második helyen 54 százalékkal a szélenergia végzett, amit a vízenergia (35 százalék), majd az atomenergia (24 százalék) követett, és mindössze a válaszadók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat részesíti előnyben.

napenergia felmérés
(Fotó: RoyBuri/ Pixabay)

Annak ellenére, hogy az emberek többsége látszólag a napenergiát preferálja, Michael Sheldrick, a Global Citizen társalapítója a Reutersnek elmondta, hogy 2022-ben a világ energiájának 77 százaléka még mindig fosszilis tüzelőanyagokból származott. Egyelőre tehát nagy ellentmondással állunk szemben, Sheldrick azonban hozzátette, hogy az kétségkívül jó hír, hogy demográfiai vagy politikai hovatartozástól függetlenül a napenergia a világ legkedveltebb energiaforrásaként jelenik meg, mivel azt jelzi, hogy a különbözőségek ellenére is létezik közös nevező, ami megoldást nyújthat az energiaproblémákra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?