Egy meglepő kutatás azt mutatja, hogy a gamerek többsége jó egészségnek örvend

Habár a gaming kapcsán több egészségügyi kockázat is felmerült már, egy új kutatás szerint a játékosok nagy része egészséges, mint a makk. 

Néha hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a videójáték együttjár az egészségtelen életmóddal, és egy gamer asztalát is előszeretettel képzeljük el úgy, hogy chipses zacskókkal és kólás dobozokkal van beterítve. Talán mondanunk sem kell, hogy hosszú távon ezek az ételek, italok valóban komoly betegségekhez vezethetnek, nem beszélve a sok ülésről, ami szintén rosszat tesz a testnek, az viszont már más kérdés, hogy mindez mennyiben releváns a gamerekre nézve.


A Computers in Human Behavior folyóiratban megjelent tanulmány 270 portugál játékos fizikai és mentális egészségét vizsgálta meg, akik saját bevallásuk szerint az elmúlt hónapban heti legalább hét órát játszottak – írja a Futurism. A 18 és 60 év közötti résztvevőket életmódbeli szokásaikról kérdezték, beleértve a fizikai aktivitást, az alvást és az étrendet, valamint egyéb kérdésekkel is igyekeztek felmérni a résztvevők mentális és fizikai állapotát.

gamer egészség felmérés
(Fotó: Pixabay)

A kutatók nem is titkolt módon abban bíztak, hogy a felmérésben egyértelmű különbség mutatkozik majd a videójáték-függők és az olyan játékosok között, akik sokat játszanak ugyan, de nem mutatják a függőség jeleit.

A játék lehet hobbi, és nem minden játékos függő” – mondta a tanulmány társszerzője, Joan Cordoso, aki a portugáliai Maia Egyetem klinikai pszichológusa, és szintén gamer.

A felmérés eredménye szerint a gamerek többsége nem eszik játék közben, nagyrészt egészségesen táplálkozik, és a többség rendszeresen végez valamilyen fizikai aktivitást, például sportol vagy súlyt emel. Az egyik érdekesség, hogy a „nagyon elkötelezett” kategóriába sorolt játékosok átlagosan napi 3,5 órát játszanak, ami ugyan nem kevés, de még mindig alul marad a sztereotípiáknak. A kutatók emellett azt is megállapították, hogy a felmérésben részt vett alanyok kevesebb mint két százaléka tekinthető videójáték-függőnek.

gamer egészség felmérés
(Fotó: Pixabay)

A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálatban részt vevő játékosok kétharmada rosszul alszik, nem egyértelmű azonban, hogy a játékból származó kék fény, vagy más okozza a problémát, mivel a válaszadók 60 százaléka jelezte, hogy kávét iszik, az abban lévő koffein pedig szintén negatívan befolyásolhatja az éjszakai pihenést.

Noha a kutatás alapvetően pozitív felhanggal zárult, érdemes figyelembe venni a felmérés alapvető hiányosságait. Az egyik legfontosabb, hogy kizárólag portugál gamereket kérdeztek meg, emellett mindössze 270 alanyt vontak be a vizsgálatokba, ami túlontúl kevés ahhoz, hogy az eredményekből általánosítható következtetéseket lehessen levonni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?