Gimisek jöttek rá, hogy valami nem stimmel a NASA által eltalált aszteroidánál

Egy kaliforniai középiskolai tanárnak és diákjainak tűnt fel a különös jelenség a Dimorphos nevű aszteroidával kapcsolatban, amely a bolygóvédelmi stratégiákra is kihatással lehet. 

Tavaly ősszel, az első bolygóvédelmi misszió keretében a NASA űrszondája nekiütközött a a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos nevű aszteroidának, hogy megváltoztassa annak pályáját. Az űrszonda 22 ezer kilométer per órás sebességgel csapódott az űrsziklába, majd az ütközést követően megsemmisült. A cél az volt, hogy a kisbolygó keringési ideje legalább 7 perccel lerövidüljön, de a végeredmény végül 33 perc körül alakult, és ami igazán érdekes, hogy ez csak még tovább rövidült az ütközés utáni időszakban.


A kaliforniai Thacher School matematika és csillagász tanára, Jonathan Swift és diákjai észlelték, hogy a misszió után több, mint egy hónappal még tovább zsugorodott a Dimorphos keringési ideje. Az iskolás csoport által kapott érték ugyanis már azt mutatta, hogy 34 perccel lassan ér körbe a szóban forgó égitest, ami némileg szokatlannak mondható, ugyanis az eredeti elképzelés az volt, hogy majd szép fokozatosan vissza fog állni az aszteroida sebessége.

A BBC arról ír, hogy az egyik magyarázat szerint a kiszámíthatatlan mozgást az idézhette elő, hogy a becsapódás következtében kiszakadt anyagok – köztük több méter átmérőjű sziklák – visszazuhanhattak az aszteroida felszínére, ezzel pedig tovább befolyásolták a kisbolygó keringési idejét. A hírportál megjegyezte, hogy mindezt feltehetően a NASA-nak is számításba kell vennie, ha a jövőben hasonló aszteroida-eltérítő akciót indítana.

aszteroida Dimorphos

Nem a NASA az egyetlen űrügynökség, ami ebben a témakörben kutat. Kínai tudósok a közelmúltban elkezdtek építeni egy rendszert, amely a kínai média közlése szerint a legtávolabbi hatótávolságú radar lesz, amellyel aszteroidát lehet észlelni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?