Eldőlt: a videójáték-iparban is kezdetét vehetik a sztrájkok

Az amerikai forgatókönyvírók és színészek után a videójáték-iparra is kiterjedhet a sztrájk, miután a SAG-AFTRA tagjai szavaztak erről. 

Hétfőn érkezett a hír, hogy az amerikai forgatókönyvírók előzetes megállapodásra jutottak a hollywoodi stúdiók vezetőivel, amely véget vethet a mintegy öt hónapja tartó sztrájkjuknak. Ezzel azonban még nem fejeződnek be végleg a sztrájkok, és nem csak azért, mert a színészek érdekképviseleti szervezetének még nem sikerült megállapodásra jutniuk, hanem azért is, mert a SAG-AFTRA megszavazta, hogy a videójáték-kiadók ellen is induljon megmozdulás.


A szakszervezet tagjai egészen kimagasló arányban, mintegy 98 százalékban szavaztak a sztrájk engedélye mellett, amely elsősorban a szinkronszínészekkel, a motion capture színészekkel, valamint a kaszkadőrökkel kapcsolatos – írja a BBC. A szavazás nem feltétlenül jár együtt a munka beszüntetésével, ugyanakkor lehetőséget ad a szakszervezeteknek arra, hogy sztrájkot írjanak ki, ha a tárgyalások nem a tervek szerint alakulnának. Az engedély összesen tíz videójáték-céget érint, köztük az Electronic Arts Productions Inc., az Activision Productions Inc. és az Epic Games fejlesztőstúdiókat.

Öt tárgyalás után nyilvánvalóvá vált, hogy a videójáték-cégek nem hajlandók érdemben részt venni a kritikus kérdések megoldásában, azaz az infláció miatti kompenzációban és a mesterséges intelligencia szabályzásában. Továbbra is reménykedem abban, hogy sikerül olyan megállapodásra jutnunk, amely megfelel majd a tagok igényeinek, de az érintetteket egyértelműen kizsákmányolják, így ha ezek a vállalatok nem hajlandók tisztességes üzletet ajánlani, akkor az utcára fogunk menni” – mondta Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA igazgatója.

A filmes leállások középpontjában a fizetéssel és a mesterséges intelligencia használatával kapcsolatos aggályok állnak, és a videójáték-ipar szereplői is alapvetően ehhez hasonló problémákkal néznek szembe. A szakszervezet szerint a gépi intelligencia korlátok nélküli használata ugyanolyan, ha nem még nagyobb fenyegetést jelent a játékvilágban dolgozókra, mint a forgatókönyvírókra, színészekre nézve.

videójáték sztrájk
Fotó: CNN

Az elmúlt években egyébként egyre több A-listás színész és híresség jelent meg a videójátékokban, amelyekben nem csak és kizárólag a hangjukat kölcsönözték az adott karakternek, hanem sok esetben magát a szereplőt is róluk mintázták – ahogy az Keanu Reeves (Cyberpunk 2077), Kit Harington (Call of Duty: Infinite Warfare), Rami Malek (Until Dawn) és Mads Mikkelsen (Death Stranding) esetében is történt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?