Betonban gondolkodik a Microsoft

A beton kötőanyagaként szolgáló cement gyártása meglehetősen környezetterhelő, és a Microsoft azon van, hogy valami olyan betonnal álljon elő, aminél az ökolábnyom sokkal kisebb. 

A cement nélkülözhetetlen alkotóeleme a betonnak, hiszen kötőanyagként funkcionál, csakhogy előállítása világszerte a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 8 százalékáért felelős. Számos startup cég keresi a megfelelő receptet a beton előállítására, szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A washingtoni Quincyben a Microsoft olyan futurisztikus betonkeverékeket tesztel, amelyek reményei szerint feleannyi szén-dioxid-kibocsátást eredményeznek majd, mint a hagyományos előállítás. Idén januárban az egyik adatközpontja előtt a kísérleti projekt részeként próbakeverést is végzett, melyből aztán betonlapokat öntöttek. Azóta pedig figyelik, hogy a keverék miként működik.


Az egyik betonkeverék szénipari vállalatoktól származó pernyéből és másfajta ipari hulladékból készül. A remény az, hogy a csapatnak nem kell annyi szén-dioxid-intenzív cementet használnia a keverékhez, ha az ipari hulladékot is hozzáteszik. A második keverék a University of Colorado Boulder professzorának, Wil Srubarnak az ötlete alapján született, ami akkor fogant meg benne, amikor nászútja során búvárkodott.

microsoft
Kép: Microsoft

A zátonyok korallok és algák által termelt mészkőből állnak. Az algák a folyamat során valójában CO2-t kötnek meg, és arra gondolt, mi lenne, ha ebből a mészkőből cementet lehetne előállítani? Srubar társalapítója a Minus Materials nevű startupnak, amely megpróbálja kereskedelmi forgalomba hozni az eljárást. A Microsoft szerint hasonló projektek vannak folyamatban betonszállítókkal az iowai Des Moines-ban és a texasi San Antonióban. A vállalat klímainnovációs alapja más, alacsony szén-dioxid-kibocsátású betont és építőanyagokat fejlesztő startupokba is befektetett. Az óriáscég egyelőre nem tudja, hogy ezek az anyagok mikor állnak majd készen arra, hogy adatközpontjainak kivitelezésénél használni lehessen azokat.

De még ha át is mennek a teszten, az adatközpontok szén-dioxid-kibocsátásának nagy részét még mindig a szerverek által felhasznált energia teszi ki. Ugyanakkor ha a kísérleti projekt sikeres lesz, az segíthet a Microsoftnak az ellátási lánc legalább egy láncszeméből származó környezetszennyezés elleni küzdelemben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?