Így haladhatunk az energiahatékony otthon felé

Az energiahatékony otthon igénye egyre elterjedtebbé válik, és a kényelem mellett ezt az igényt hivatottak kiszolgálni a különböző okos eszközök is. Az okosotthon-kiegészítők megjelenésével viszont felmerült az igény az olyan rendszerekre is, amik a különböző gyártók okoseszközeit összehangolják. A nagyobb gyártók már rendelkeznek ilyen rendszerrel, a Samsung SmartThings például egy ilyen platform.

A rendszer alapja lehet egy okostelefon, melyen könnyedén beállíthatjuk a funkcióit, amelyek segítségével képes hálózatba szervezni több különböző gyártó okoseszközeit és mindezt egy bámulatosan könnyen áttekinthető módon megjeleníteni akár egy Samsung okostévén is. A rendszer lehetőségei nagyon széleskörűek, de mi most megmutatjuk az energiahatékonyság szempontjából legérdekesebbeket.


Okos világítás és energiatakarékosság

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja az energiatakarékosság növelésének az okos világítás bevezetése. Egy összehangolt okos rendszer lehetővé teszi a fények távvezérlését és ütemezését. Például beállíthatjuk, hogy a fények automatikusan kikapcsoljanak, amikor nincs senki otthon, vagy hogy csökkentsék a fényerőt az este folyamán.

okos otthonok energiahatékony otthon energiaárak
A SmartThings egységes felületen kapcsolja össze az összes okoseszközünket.

Ez nemcsak energiát takarít meg, hanem hozzájárul a fenntarthatóbb életmódhoz és még nagyon kényelmes is, hiszen lefekvéskor elég egy felületen ellenőriznünk, hogy minden lámpát lekapcsoltunk-e. Ha pedig mégsem, nem kell leballagnunk a hálóból a nappaliba, egyszerűen csak utasítjuk a rendszert és az már le is kapcsolja az égve maradt állólámpát

Intelligens fűtés és hűtés

Az otthoni fűtés és hűtés jelentős részét teszi ki az energiafogyasztásnak. Az okos termosztátok segítségével hatékonyabban szabályozhatjuk a hőmérsékletet, és időzített üzemmóddal csökkenthetjük a fűtési és hűtési költségeket. Az okosotthon-kompatibilis termosztátok lehetővé teszik a távvezérlést és az okos automatizációt, amelyek segítenek az energiatakarékosságban.

Energiatakarékos otthonbiztonság

Az okos otthonbiztonsági rendszerek nemcsak a biztonságot növelik, hanem az energiatakarékosságban is szerepet játszhatnak. Egy okosotthon-platform lehetővé teszi az intelligens zárak és ajtók távoli ellenőrzését. Így nem hagyhatjuk nyitva az ajtót, ablakot véletlenül. A nyitva hagyott nyílászárók ugyanis nemcsak a biztonságunkat veszélyeztethetik, de hőveszteséget is okozhatnak.

Okos aljzatok és eszközök

Az okos aljzatok (konnektorok) és lehetővé teszik az otthoni eszközök távvezérlését és automatizálását. Például beállíthatjuk a kávéfőzőt vagy a vízforralót úgy, hogy csak akkor kapcsoljon be, amikor szükség van rá, és automatikusan kikapcsoljon, amikor már nem használjuk. Ez minimalizálja az energiaveszteséget és pénzt takaríthatunk meg az áramszámlán, de a biztonságérzetünket is növelheti, hiszen bármikor távolról is ellenőrizhetjük, hogy „kihúztuk”-e például otthon a vasalót.

Egyesített irányítás és automatizálás

A Samsung SmartThings egy központi irányítási platform, amely lehetővé teszi az összes okos eszköz egyesített vezérlését és automatizálását. Például létrehozhatjuk azt a szabályt, hogy amikor elindulunk otthonról, az összes fény kikapcsoljon, a termosztátok lejjebb álljanak, és az okos aljzatok lekapcsolják az eszközöket. Ez az egységes irányítás és automatizálás hatékonyabbá teszi az energiatakarékosságot.

Összegzés

Az energiahatékony otthonok kialakítása nemcsak a fenntarthatóságot segíti, hanem csökkenti az energiafogyasztást és pénzt takaríthat meg nekünk. Az okos otthoni kiegészítők és azok integrációja a Samsung SmartThings platformon keresztül lehetővé teszi az energiatakarékos otthonok könnyű kialakítását és kezelését. Az otthoni energiafogyasztás csökkentése nem csak az energiaszámlát csökkenti, hanem hozzájárulhat a környezetvédelemhez is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?

google pixel

Megjött a Google esze

Döbbenetes, de évek után rájöttek arra, hogy amit eddig csináltak, az hülyeség volt.