Rising stars: 2023 legígéretesebb technológiái

A TechWorld feltörekvő technológiákkal foglalkozó sorozatának következő része, amely World Economic Forum 2023-ra vonatkozó jóslatait tartalmazza.

A Világgazdasági Fórum (WEF) több mint egy évtizede végez felméréseket akadémikusok, ipari vezetők és jövőkutatók körében a gazdaságokat és társadalmakat átalakító új technológiákról. A WEF évente ebből készíti a Top 10 Emerging Technologies rangsort azzal a céllal, hogy segítse az ágazatok és iparágak szakembereit az exponenciális technológiák előrejelzésében, hatásuk értelmezésében. Az idei jelentésen a világ minden régiójából, 20 országból több mint 90 szakértő dolgozott.


A 2023-as Top 10 Emerging Technologies jelentés azokat a technológiákat vázolja fel, amelyek a következő három-öt évben várhatóan kedvező hatással lesznek a társadalomra.

Rugalmas akkumulátorok

Hordozható technológiák energiaellátása például az egészségügy és az e-textíliák számára. A feltekerhető, összerakható számítógépes képernyőktől az „intelligens” ruházatig az elektronika jövője egyre rugalmasabbnak tűnik.

2023 legígéretesebb technológiái
Az akkumlátorok alapvető fejlődése már nagyon időszerű.

A viselhető eszközök, a rugalmas elektronika és a hajlítható kijelzők fejlődnek, rohamosan terjednek, de ez olyan energiaforrásokat is igényel, amelyek megfelelnek e rendszerek elasztikusságának.

Generatív mesterséges intelligencia

Bár a generatív mesterséges intelligencia jelenleg csak szövegek, számítógépes programozás, képek és hangok előállítására összpontosít, ez a technológia számos célra alkalmazható, többek között gyógyszertervezésre, építészetre és mérnöki tevékenységre.

Fenntartható repülőgép-üzemanyag

A légi közlekedési ipar elmozdítása a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás felé.

A légi közlekedés évente a globális szén-dioxid-kibocsátás 2-3 százalékát teszi ki, és a 2022–2050 közötti időszakra 39 gigatonnás kibocsátást prognosztizálnak. Míg a földi közlekedésben gyorsan növekszik az elektromos járművek használata, a légi közlekedési ágazat küzd a szén-dioxid-mentesítéssel, mivel a hosszú távú repülésekhez nagy energiaigényű üzemanyagokra van szükség.

Tervezett, „dizájnerfágok”

Vírusok mesterséges fejlesztése az emberi, állati és növényi egészség javítására.

Az emberi testben és testünkben élő mikrobák száma megegyezik az emberi sejtek számával, ezek alkotják a mikrobiomot. A mikrobiom mérnöki megtervezésének kulcsa a fágok – olyan vírusok, amelyek szelektíven fertőzik a baktériumok bizonyos típusait. A biotechnológiával módosított fágokkal a tudósok megváltoztathatják egy baktérium funkcióit, például terápiás molekulát termeltethetnek vele, vagy érzékennyé módosítják egy bizonyos gyógyszerre.

Metaverzum a mentális egészségért

A virtuális megosztott terek olyan digitális környezetek, ahol az emberek szakmai és társadalmi kapcsolatba léphetnek egymással. Az Egyesült Államok főorvosa nemrégiben hadat üzent annak, amit korunk egyik legsürgetőbb közegészségügyi problémájának hívnak. A túlzott képernyőidő és a közösségi média csökkentheti a pszichológiai jólétet, de felelősségteljes használat esetén javíthatja is azt. Az elemzés szerint a közös virtuális terekben kapcsolatok kiépítésére fordított képernyőidő segíthet a növekvő mentális egészségügyi válság leküzdésében, nem pedig hozzájárulhat ahhoz.

Növényekre telepíthető érzékelők

A mezőgazdasági adatok gyűjtésének forradalmasítása a világ élelmezése érdekében. A FAO szerint a világ élelmiszer-termelésének 70 százalékkal kell növekednie ahhoz, hogy 2050-ben a világ népességét táplálni lehessen. A mezőgazdasági technológiai innovációk kulcsfontosságú lépést jelentenek a világ élelmezésbiztonságának javításához. Hagyományosan a növényzetet talajvizsgálattal és szemrevételezéssel ellenőrizték, mindkettő költséges és időigényes. A legújabb technológiai fejlesztések megkönnyítették a termésfigyelést, lehetővé téve a gazdálkodók számára, hogy nagyobb léptékben kövessék nyomon a termés állapotát.

Egysejt és térbeli omika (SCO)

Molekuláris szintű térképezés a biológiai folyamatok az élet rejtélyeinek feltárására. A fejlett képalkotó technikák és a DNS-szekvenálás specifikusságának és felbontásának kombinálásával ez a módszer lehetővé teszi a biológiai folyamatok mit, hol és mikorjának feltérképezését molekuláris szinten. A szaknyelven egysejt és térbeli omika, angolul Single-Cell Omics (SCO) néven ismert módszer vadonatúj diagnosztikai és terápiás utakat nyithat az orvostudományban.

Rugalmas idegi elektronika

Az elmúlt években az agy-gép interfészek (BMI) egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak. Ezek lehetővé teszik, hogy az agy által termelt elektromos jeleket érzékelő hardverek rögzítsék. A BMI-szerű rendszereket már használják epilepsziás betegek kezelésére, valamint a neuroprotézisekben – a végtagprotézisek elektródák segítségével kapcsolódnak az idegrendszerhez. Az orvosok által jelenleg használt implantátumok kemény anyagokból készülnek, amelyek hosszú távú hegesedést és jelentős kellemetlenségeket okozhatnak

Fenntartható számítástechnika

Miközben a föld vitathatatlanul egyre súlyosbodó környezeti válsággal néz szembe, ebben az adatokra való egyre növekvő hagyatkozás látszólag nem játszik nagy szerepet. Pedig az adatközpontok, amelyek megkönnyítik a Google-keresést, az e-mailezést, a metaverzumot, a mesterséges intelligenciát és az egyre inkább adatalapú társadalom számtalan más aspektusát, a becslések szerint a globálisan termelt villamos energia 1 százalékát fogyasztják, és ez a mennyiség az adatszolgáltatások iránti növekvő kereslettel csak növekedni fog.

Mesterséges intelligencia által támogatott egészségügyi ellátás

Az egészségügyi rendszerek hiányosságai világszerte nyilvánvalók lettek a Covid–19-világjárvány első napjaiban, amikor jó néhány kórház fenntartható munkaterhelését gyorsan túllépték.

2023 legígéretesebb technológiái

Erre válaszul kormányzati és egyetemi csoportok jöttek létre, hogy a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást (ML) integrálják az egészségügybe – mind a közelgő világjárványok előrejelzésére, mind pedig azok hatékony kezelésére.

Hamarosan megjelenik innovatív technológiai sorozatunk következő része – ne maradjon le a lehetőségről!

Forrás: Weforum.org

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?