Most épp olyan helyen találtak mikroműanyagot, aminek jó ideje a közelében sem járt ember

Egy évtizedek óta lezárt barlangban találtak mikroműanyagot a kutatók – és ez komoly aggodalomra ad okot.

A mikroműanyagok jelenléte annyira általánossá vált napjainkra, hogy gyakorlatilag lehetetlen elkerülni őket: ott vannak a levegőben, a vízben, az élelmiszerekben. A kutatóknak most egy olyan barlangrendszerben sikerült kimutatniuk a káros műanyag-részecskékeket, amelyet harminc évvel ezelőtt lezártak.


A tudósok azt szerették volna kideríteni, hogy a mikroműanyagok a felszín alatti vizeket is képesek-e szennyezni, ezért a Missouriban található Cliff-barlangban kezdtek vizsgálódni. A barlangot 30 évvel ezelőtt zárták el a nyilvánosság elől, de egy lakónegyed közelében található.

Elizabeth Hasenmueller, a St. Louis Egyetem biokémikusa és csapata azt találta, hogy a legnagyobb koncentrációban a barlang bejáratánál vannak jelen a műanyag-részecskék. A kutatók szerint a mikroműanyagok két úton, vízzel és levegővel juthatnak be a barlangba, és az is egyértelműen kiderült számukra, hogy a műanyag a víz visszahúzódása esetén sokkal nagyobb arányban marad jelen az üledékben, mint magában a vízben.

mikroműanyag barlang
Fotó: Elizabeth Hasenmueller/ St. Louis University

Hasenmueller szerint a kutatás eredménye komoly aggodalomra ad okot, ugyanis a barlangokat szennyező műanyag részecskék beszivároghatnak a talajvízbe, amit az emberek megisznak. Emellett az ott élő denevérekre és kétéltűekre is negatív hatással lehet a nagy mennyiségű mikróműanyag.

A mikroműanyagok egészségre gyakorolt hatásáról egyelőre megoszlik a tudomány véleménye, de egyes vélemények szerint nagy mennyiségben gyulladások kialakulását okozhatja, továbbá az immun- és az idegrendszerre is kihatással lehet.

A kutatók nemrégiben mikroműanyag jelenlétét mutatták ki a  Fuji-hegy és az Oyama-hegy csúcsait borító felhőkben is. Mindez pedig azt jelenti, hogy a műanyag akár eső formájában is visszahullhat ránk.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?