Először szabott ki bírságot az USA egy cégre, ami szemetelt az űrben

Az amerikai hatóság szerint a Dish nevű cég műholdja potenciális kockázatot jelent a Föld körül keringő többi műholdra nézve – számolt be a BBC

Az űrszemét vagy másnéven kozmikus hulladék azoknak a mesterséges eredetű tárgyaknak az összesítő elnevezése, amelyek az űrben keringenek, de már nem hasznosíthatók. Ezek nagy részét a használaton kívüli műholdak és az űrállomásokról levált kisebb-nagyobb darabkák teszik ki.


Az amerikai Szövetségi kommunikációs Bizottság (FCC) most150 000 dolláros pénzbírságot szabott ki a Dish Network-re, mert nem volt képes megfelelő távolságban elhelyezni egy régi műholdat a többi, használatban lévő műholdtól. A Dish EchoStar-7 műholdját még 2002-ben indították útnak, és geostacionárius pályára állították, amely a felszín felett 36 ezer km magasban található.

Mikor 2022-ben a szerkezetet használaton kívül helyezték, a vállalatnak 300 kilométerrel arrébb kellett volna helyeznie a mesterséges égitestet, azonban csak 122 kilométerrel sikerült elmozdítaniuk, miután kifogyott az üzemanyaga.

Ahogy a műholdak egyre elterjedtebbé válnak, és az űrgazdaság felgyorsul, biztosnak kell lennünk abban, hogy az üzemeltetők betartják kötelezettségvállalásaikat” – mondta Loyaan Egal, az FCC végrehajtási irodájának vezetője.

szemét űr bírság usa
Fotó: David Paul Morris/Bloomber/Getty Images

Becslések szerint a Szputnyik–1, az első műhold 1957-es felbocsátása óta több mint 10 000 műholdat küldtek fel a világűrbe, és ezek több mint fele már használaton kívül van. Bár emberéletet még nem követeltek, anyagi kárt már okoztak a Föld körül keringő űrszemét-darabok, amelyek a szakértők szerint komolyan veszélyeztetik a még funkcionáló eszközök épségét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?