Önvezető autókon dolgozik a Bosch és a BME

A Robert Bosch Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a ZalaZONE tesztpálya bevonásával egy 3 éves közös kutatás-fejlesztést valósított meg, mely során a meglévő teszt-automatizációs környezetét fejlesztette, illetve a rendszerszintű- és autós teszteléseket a validáció és verifikáció során hatékonyabbá tette.

Az intelligens város és az innovatív autópálya-forgalmi koncepció szerves részét képezik a megosztott, összekapcsolt és nagymértékben automatizált járművek. A kevesebb megtett kilométer és a jobban szervezett közlekedés az utazási idő csökkenését, valamint a károsanyag-kibocsátás és a zajszint mérséklődését eredményezheti. Az automatizált járműfunkciókat támogató komponensek ezért jelentősen hozzájárulnak a biztonságosabb, tisztább, még inkább környezetbarát és hatékonyabb közlekedéshez. Ezeknek a céloknak az eléréséhez elengedhetetlen a folyamatos technológiai fejlesztés. A hatékony és sikeres kutatási és fejlesztési folyamatok megkövetelik a szigorú, de mindig támogató validálási és ellenőrzési módszerek, valamint a legmodernebb vizsgálati eljárások alkalmazását, illetve fejlesztését.


Mint írják, a Bosch és a BME közös kutatás-fejlesztési projektjének célja a front kamerák és radarok verifikációs és validációs koncepciójának továbbfejlesztése volt, beleértve a tartóssági-, stabilitási- és robosztusság méréseket. A szakemberek a projekt során kidolgoztak egy ún. HiL/SciL (Hardware-in-the-loop/Scenario-in-the-Loop) tesztelési módszertant, amely valós és virtuális tesztkörnyezeteket kombinálva lényegesen több forgalmi helyzet vizsgálatára ad lehetőséget, mint a korábban rendelkezésre álló tesztelési módszerek.

bosch bme fejlesztési projekt
Fotó: Bosch Media Service

A 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00129 számú projekt költségvetése 1 665 140 333 forint, ebből 993 535 028 forint vissza nem térítendő támogatás.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?