Alig dolgoznak nők az IT-szektorban idehaza

Több millió kiberbiztonsági szakemberre van igény világszerte, hogy felvegyék a küzdelmet az egyre intenzívebbé váló kiberbűnözéssel szemben. A Microsoft részben a nők nagyobb arányú bevonásában látja a megoldást a kialakult munkaerőhiányra. A már meglévő, a Microsoft által támogatott kurzusok mellett a közeljövőben kifejezetten nők számára indít magyarországi kiberbiztonsági képzéseket a Women4Cyber nevű európai szervezet hazai alapszervezete.

Egy friss prognózis szerint 2025-re 3,5 millióra nő a betöltetlen kiberbiztonsági álláshelyek száma 2025-re. Ez 350 százalékos keresletnövekedésnek felel meg nyolc éven belül. A Microsoft úgy véli, a hatalmas hiányt nem lehet betölteni a nők erőteljesebb foglalkoztatása nélkül. A női munkaerő számaránya a szakmában jelenleg átlagosan csupán 25 százalékos. Magyarországon ez az érték még alacsonyabb, tekintve, hogy a teljes IT szektorban is mindössze 12,3 százalékra tehető a női munkavállalók aránya, az IVSZ kimutatása szerint


A Microsoft a felnőttképzésben járatos civilszervezetekkel karöltve igyekszik változtatni a helyzeten. Mint írják, a mai napig 400 000 embernek biztosítottak képzéseket a Microsoft Learn platformon keresztül, köztük nők sokaságának, akik gyakran ezeknek a képzéseknek köszönhetően tudtak kiemelkedni a mélyszegénységből. A Microsoft tavaly Cybersecurity Skills Initiative néven indított kezdeményezést, amellyel kiberbiztonsági szakemberek képzését kívánja a világ számos országában előmozdítani. Emellett a vállalat számos civilszervezettel is együttműködésre lépett a közös cél érdekében. Köztük van az Európában tevékenykedő Women4Cyber Alapítvány is, amelynek elnöke Mádi-Nátor Anett, aki a hazai felnőttképzés helyzetét is behatóan ismeri.

it szektor nők
Fotó: Getty Images

A Women4Cyber Academy Európa-szerte speciálisan nőknek tart online kiberbiztonsági képzéseket, amelyek iránt hatalmas az érdeklődés. A tréningek hamarosan Magyarországon is elindulnak, miután a közelmúltban megalakult a szervezet magyar szekciója, a Women4Cyber Hungary. Mádi-Nátor Anett kiemelte: tartós jelenség, hogy nincs elég férfi a munkaerőpiacon, akik a kiberbiztonsági pozíciókat be tudnák tölteni, ezért „nemzetstratégiai cél” a nők nagyobb arányú bevonása erre a területre.

A képzésről további információ itt érhető el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?