Az egykori Twitter szerint ők nem engednek teret a Hamásszal félrevezető propagandájának

A napokban több olyan vád is érkezett, hogy az egykor Twitter néven ismert X nem igazán tekinti problémának, hogy felületén a Hamászhoz köthető, valótlan bejegyzések születnek. 

Az Elon Musk ámokfutása előtti békeidőben még Twitter néven futó platform vezérigazgatója, Linda Yaccarino nehéz helyzetben van, hiszen egyfolytában védekezésre kényszerül, mikor azt bizonygatja, hogy az X szorgosan törli és jelölgeti azokat a tweeteket, amik a Hamászhoz köthetők, és abszolút valótlan, vagy propagandisztikus dolgokat terjesztenek.


Yaccarino szerint több száz, a Hamászhoz köthető fiókot, és több tízezer bejegyzést azonosítottak és távolítottak el. Mindezt egy levélben közölte, amely válasz volt Thierry Breton uniós biztos aggodalmaira, miszerint az X-et illegális tartalmak, és dezinformáció terjesztésére használják. Ez pedig szembe megy az EU új, szigorú, digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényével. A Guardian számos példát gyűjtött össze az ilyen tartalmakra, amelyek közül néhányat több millióan láttak, és amelyek között olyan videókat és képeket is találunk, amelyeket a kontextusukból kiragadva osztottak meg.

twitter

Külön vizsgálatok azt állítják, hogy felfedeztek egy 67 fiókból álló propagandahálózatot, amely hamis és gyújtohangú tartalmakat posztol a háborúról. Yaccarino elmondta, hogy az X nem sokkal a Hamász-támadás hírének megjelenése után összehívott egy „vezetői csoportot”, hogy felmérje a helyzetet, és felvázolta a platform moderálási irányelveit az erőszakos beszéddel, valamint az erőszakos és gyűlöletkeltő entitásokkal szemben.

A vezérigazgató elmondta, hogy az egykori Twitter több mint nyolcvan, az EU-ban beérkezett eltávolítási kérelemre válaszolt „az előírt határidőn belül”, de megjegyezte, hogy az Europoltól nem kapott értesítést a szolgáltatáson található illegális tartalmakról. Míg az X vezérigazgatójának levele diplomatikus hangnemet ütött meg, maga Musk sokkal nyíltabban reagált Bretonra, és azt szorgalmazta, hogy a biztos nyilvánosan sorolja fel a platformon elkövetett konkrét jogsértéseket. „Nyíltan vállaljuk a tetteinket” – írta Musk. „Nincsenek hátsó szobai alkuk”.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?