Elon Musk után Mark Zuckerberg orrára is rákoppintott az EU

Nem Elon Musk az egyetlen, akinek Thierry Breton európai biztos a napokban dörgedelmes levélben üzent: a Meta nagyfőnöke, azaz Mark Zuckerberg is megkapta a magáét. 

Mi is írtunk róla, hogy Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa felháborodott hangvételű levelet fogalmazott meg Elon Musk részére, mivel az általa felvásárolt közösségi platformon, azaz az X-en (korábbi nevén Twitter) futótűzként terjednek az álhírek a nemrégiben kiújult izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban. Mintegy 24 órával az Elon Musknak címzett levél után pedig Mark Zuckerbergnek is „levelet hozott a postásaz uniós biztostól.


A nyílt levélben Breton arra kérte a Facebook és Instagram mögött álló techóriás vezetőjét, hogy lépjen fel az izraeli-Hamász konfliktus kapcsán terjedő álhírekkel szemben. Az uniós biztos mindössze 24 órát adott Zuckerbergnek, hogy reagáljon a kéréseire.

A fejlemények fényében hadd emlékeztessem az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvényének tartalommoderálásra vonatkozó részeinek betartására” – írta Breton levelében.

Az augusztusban életbe lépett digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) lehetővé teszi, hogy megzabolázzák a hatalmas, sok esetben önkényesen működő technológiai cégeket, többek közt a hamis online tartalmak terjedését is szigorúan bünteti a jogszabálycsomag. A DSA be nem tartása a vállalat bevételeinek 6 százalékát kitevő bírsággal is járhat, de akár az oldal felfüggesztését is elrendelhetik.

Elon Musk egyébként hiába töröltetett a Hamászhoz kapcsolódó fiókokat az X-en, az Európai Bizottság eljárást indít a közösségi oldal ellen, miután továbbra is terjednek az álhírek az izraeli-Hamász háborúval kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?