Van egy felhő a galaxisunk közepén, ami tele van alkohollal

Német tudósok nagy mennyiségben találtak alkoholt a Tejútrendszer középpontja közelében – de ez az alkohol nem az az alkohol, ami a sörben, borban, pálinkában is megtalálható. 

A németországi Max Planck Rádiócsillagászati Intézet csapata arról számolt be még tavaly, hogy propanol molekulákból álló felhőt fedeztek fel a galaxisunk központi régiójában – írja a Futurism. A propanol egy szerves vegyület, amelynek szaga nagyban hasonlít a hétköznapi alkoholra.


A tudósok a Sagittarius B2 jelű csillagkeletkezési régió közelében, a Sagittarius A* nevű szupermasszív fekete lyuktól nem messze azonosították a propanol molekulát, amelyről úgy gondolják, hogy a legnagyobb alkoholmolekula, amit valaha észleltek a világűrben. A propenol mellett izopropanol részecskéket is észeltek a kutatók. Ezt a vegyületet főleg oldószerként használják, de fertőtlenítésre is alkalmazható – többek közt a különféle kézfertőtlenítőkben is igen gyakran bukkan fel.

A felfedezés egyébként roppant fontos az űrkutatás számára, mivel ezeknek az anyagoknak a jelenléte segít jobban megérteni a Sagittarius B2-hez hasonló csillagkeletkezési régiók működését.

alkohol felhő galaxis
Sagittarius B2 (Fotó: ESO/APEX & MSX/IPAC/NASA)

Nem ez ugyanakkor az első alkalom, hogy a tudósok alkoholt találnak az űrben: 2014 óta több alkalommal is sikerült hasonló felfedezést tenniük a kutatóknak az Atacama-sivatag peremén található óriástávcsövek egyikével, az ALMA-val, amellyel három új típusú szerves molekulát, izopropil-cianidot, N-metil-formamidot és karbamidot is észleltek már az űrben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?