A mesterséges intelligencia úgy diagnosztizál, mint egy rezidens

Egy új amerikai tanulmány azt vizsgálja, hogy a mesterséges intelligencia milyen hatékonysággal képes diagnosztizálni a betegeket. 

Gyakran halljuk, hogy a mesterséges intelligencia miatt számos munkahely van veszélyben, ugyanis az automatizált folyamatokkal bizonyos szakmákban könnyen helyettesíthető lenne az ember. Ebben a vonatkozásban különösen sokszor bukkant fel az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT neve, amely már számos felsőfokú vizsgát sikeresen teljesített, többek közt az ügyvédi vizsgát és orvosi szakvizsgát is letette. De vajon lehet egy algoritmus olyan hatékony, mint egy hús-vér orvos?


A Mass General Brigham orvosi kutatási vállalat szakemberei elsősorban arra a kérdésre keresték a választ, hogy miképpen segíthetné az orvosok munkáját a gépi intelligencia. A csapat a ChatGPT teljesítményét vette alapul, amely kapcsán arra jutottak, hogy a chatbot az alapellátásban és sürgősségi ellátásban is jól teljesítene.

A ChatGPT-nek a megadott információk alapján kellett felállítani a diagnózist, majd döntenie kellett arról, hogy a páciens mennyire igényel sürgős ellátást, végül pedig a kezelés módját kellett meghatároznia – írja az Interesting Engineering. A chatbot pedig meglepően jól teljesített: 77 százalékban helyesen diagnosztizált, de az összteljesítményt tekintve is közel 72 százalékos pontosságot ért el .

A tanulmány vezető szerzője, Marc Succi szerint a ChatGPT hatékonyságát egy gyakornokhoz vagy egy rezidenshez lehetne hasonlítani.

Ugyan akad még tennivaló, hogy a mesterséges intelligenciát biztonságosan lehessen alkalmazni a diagnosztizálásban, az algoritmusok hatékonysága már így is figyelemreméltó, különösen annak fényében, hogy egy közelmúltban készült tanulmány szerint az orvosok közel azonos, körülbelül 71 százalékos pontosággal diagnosztizálnak. Többek közt a Microsoft atyja, Bill Gates is úgy véli, hogy az oktatás és az egészségügy területén is jelentős hatékonyság-növekedést várható a mesterséges intelligenciának köszönhetően.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?