Napelemparkkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a magyar üvegfeldolgozó-cég

Az üvegfeldolgozás nagyon energiaigényes iparnak számít, ezért itt különösen nagy kihívást jelent a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése. 

Az AGC Glass Hungary Kft. az AGC Automotive Europe magyarországi leányvállalataként oldal- és hátsóüveget, valamint napfénytetőt gyárt számos autógyártó számára. Karbonlábnyomának csökkentése érdekében, a cég a fenntarthatósági beruházás mellett döntött: az E.ON Hungária Csoport 4 MWp (megawatt peak) teljesítményű napelemparkot épített az AGC telephelyén, biztosítva a hosszú távú zöldenergia-ellátást és a hozzájárulva a vállalat karbonsemlegesítési céljaihoz.


A beruházás ötlete, tervezése és a megállapodás még 2021-ben, az energiaárak közelmúltban bekövetkezett emelkedése előtt megtörtént. A fejlesztés a pandémia utáni visszarendeződő környezetben kezdődött, amit többek között az akadozó ellátási láncok lassítottak, ezért különösen nagy szükség volt a kivitelezésben jártas, tapasztalt szakemberek partneri együttműködésére.

üveg feldolgozás szén dioxid
Fotó: E.ON

A partneri kapcsolat lehetővé teszi, hogy az AGC magyarországi üzeme megújuló energia előállításával kilowattóránként 116-220 grammal csökkentse CO2-kibocsátását, és közben függetlenedjen az ingadozó energiapiaci áraktól. A napelemtelephez az AGC részéről nem volt szükség beruházásra, mivel azt az E.ON finanszírozza és működteti, és a zöldáramtermelés távoli felügyeletét is az E.ON biztosítja, üzemirányítási központján keresztül.

Az esseni E.ON SE és a belgiumi székhelyű AGC Glass Europe partnersége 2019-ben indult, és e két meghatározó európai cég már több európai országban, legutóbb a franciaországi Seingbouse-ban és több csehországi helyszínen valósított meg közös energiahatékonysági projekteket. Az E.ON és az AGC hosszú távú partnerségben további fotovoltaikus erőművek építését tervezik Európában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?