Több száz család perli a techóriásokat a közösségi média pusztító hatása miatt

Az Instagram és a Facebook anyavállalata, a Meta, valamint a TikTok, a Google és a Snap Inc., a Snapchat tulajdonosa elleni per az egyik legnagyobb, amit valaha indítottak a Szilícium-völgyben.

A felperesek – akik között egyaránt vannak hétköznapi családok és iskolai körzetek – úgy vélik, hogy a közösségi média platformok „alaptermészetüknél” fogva károsak a gyerekekre és a kamaszokra. Példaként többek közt a 14 éves brit lány, Molly Russell esetét hozták fel, aki öngyilkosságot követett el, miután az algoritmusok miatt számtalan olyan tartalom jött vele szembe az interneten, ami az önbántalmazással volt kapcsolatos. Az édesapa szerint ezek a tartalmak hozzájárultak ahhoz, hogy a lánya végül eldobta magától az életét, később pedig a hivatalos vizsgálatok is megerősítették ezt.


A BBC jelentése szerint a pert indított családok számára a múlt hét pozitív fordulatot hozott, miután egy szövetségi bíró kimondta, hogy a cégek nem hivatkozhatnak az Egyesült Államok alkotmányának első, szólásszabadságot védő kiegészítésére a per során.

per közösségi média családok
Fotó: iStock

12 évesen szó szerint a függőség csapdájába kerültem. És nem kaptam vissza az életemet a tinédzser éveim alatt” – mondta a jelenleg 21 éves Taylor Little, akinek saját elmondása szerint depressziót okozott a közösségi oldalak használata, ami végül öngyilkossági kísérletekbe is torkollott.

Little szerint a technológiai cégek tudatosan adtak a gyerekek kezébe egy olyan terméket, ami káros és erős függőséget okoz.

per közösségi média családok
Fotó: Getty Images

A TikTok nem kommentálta az ügyet, a Meta, a Google és a Snap azonban tagadta a vádakat. „A panaszokban szereplő állítások egyszerűen nem igazak. A gyerekek védelme mindig is központi szerepet kapott a munkánk során” – fűzte hozzá a Google.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?