Elektromos roller vásárlás – Mire kell figyelni? Tanácsok!

Mit várhatunk ma egy elektromos rollertől? Milyen szempontok számítanak és mi minősül jónak? Kinek, milyen roller jöhet jól? Utánajártunk. Elektromos roller vásárlás tanácsok!

Lamax elektromos roller vásárlás
Elektromos roller vásárlás

Az elektromos rollerek népszerűsége világszerte és Magyarországon is nő. Nem véletlenül, hiszen ezek a masinák tényleg iszonyú hasznosak lehetnek. Az ilyen eszközök kínálata óriási, és emiatt a vásárlónak nincs könnyű dolga akkor, amikor választásra kerül a sor. Mostani cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mire érdemes, sőt kell figyelni egy elektromos roller vásárlás során. Ehhez a LAMAX termékeit hívtuk segítségül, ugyanis pont nálunk vendégeskednek tesztelésen, így rajtuk keresztül mutatjuk be, hogy mik a fontos paraméterek, funkciók és szolgáltatások.

LAMAX és a rollerek

A LAMAX egy cseh márka, amely eleinte akció kamerákra fókuszált, azonban hamar más területek irányába is fordult. A kínálatukban régóta megtalálhatóak például az audió eszközök, így a fül- és fejhallgatók, vezérlő perifériák, illetve jó ideje már a közlekedési eszközök, így az elektromos rollerek is.


LAMAX eRacer SC50: A csúcsot a LAMAX eRacer SC50 képviseli a cég portfóliójában, egy igazi városi ragadozó! A teljesítménye magasan kilóg a nagy átlagból, telepakolták extrákkal, és a hatótáv is remek.

LAMAX eLander SA50: Ez a SUV a rollerek között, ha beszélhetünk ilyesmiről. Arra tervezték ugyanis, hogy a hagyományos beton- vagy aszfaltutak mellett akár földúton is lehessen használni.

Lamax eLander
Lamax eLander

LAMAX S11600: A LAMAX S11600 képviseli a középkategóriát a cég kínálatában. Egyik tulajdonsága sem extrémen kiemelkedő, ellentétben a fenti rokonaival, viszont egy megbízható, jól használható, sokoldalú darab, amelynek az ára is alacsonyabb.

Elekromos roller – Fontos tulajdonságok

Na, de jöjjön a lényeg, azaz, hogy mit érdemes szem előtt tartani, ha valaki roller vásárláson töri a fejét.

Sebesség

Közterületen minden Magyarországon legálisan beszerezhető e-roller sebessége korlátozott 25 km/h-ra. Amelyiknek ennél kevesebb a végsebessége, azt el is lehet engedni azonnal. Viszont akadnak olyan masinák amelyek ennél többet is tudnak. Az igen erős, 1000 wattos motorral ellátott LAMAX eRacer SC50 sebessége például elérheti a 60 km/h-t is, amelyet például magánutakon vagy akár versenypályákon is ki lehet használni. Ez is jól mutatja, hogy ez a termék tényleg egy vadállat, abszolút más szintet képvisel teljesítmény terén, mint a legtöbb rokona.

Lamax elekromos roller
LAMAX S11600

Gyorsulás

Sokan úgy gondolják, hogy a maximális sebesség minden rollernél ugyanakkora városban, így teljesen mindegy, hogy mit választ az ember. Azonban ez fatális tévedés! A kényelmes és biztonságos közlekedés szempontjából igen nagy jelentőséggel bír a gyorsulás is. Egy lomha, jellemzően régebbi masina borzasztóan irritáló lehet nem csak a „pilóta”, hanem a környezete számára is. E téren az említett LAMAX rollerek abszolút az élvonalat képviselik.

Még a legkisebb tudású S11600 is igen korrektül gyorsul, aminek köszönhetően hamar felvehetjük a szükséges és megfelelő sebességet, és például nem fogjuk feltartani a bicikliseket vagy a többi rollerest a bringaúton. Mindenképpen érdemes olyan masinát választani tehát, amelynek gyorsulása megfelelő. Ezen abszolút felesleges spórolni!

Lámpák

Egy pislákoló roller maga az életveszély, szóval az alap, hogy az első-hátsó lámpák megfelelően fényesek legyenek. De vannak olyan masinák, és ilyenek a LAMAX termékei is, amelyek fellépőjére is LED-eket szereltek. Ennek köszönhetően pedig sötétben és akár ködben is jól látható eszközön hasíthatunk. Természetesen ez is függ a használati körülményektől, de aki sokat járkál sötétben, városban rollerrel, annak azt ajánljuk, hogy alaposan fontolja meg olyan készülék beszerzését, amin ilyen extra LED-sor található.

Lamax elektromos roller

Hegymenet

Akadnak olyan e-rollerek, amelyek nem nagyon bírják a magasságot, azaz képtelenek vagy csak csigatempóban tudnak felkapaszkodni a dombokra. Amennyiben valaki tehát dimbes-dombos környéken használná, akkor annak erre érdemes maximálisan odafigyelnie. Ehhez ajánljuk a független teszteket, amelyekben általában kitérnek erre is, mint fontos szempontra. A már említett LAMAX eRacer és LAMAX eLander gépek igazi hegyimenőnek számítanak.

A kifejezetten meredek kaptatón is, a János-hegyre vagy Gellért-hegyre menet is stabilan tartják a 20-22 km/h-s tempót. Ráadásul a kisebb teljesítményű motorral ellátott S11600 is stabilan felkapaszkodik a magasba bármikor. Viszont, ha valaki sík terepen vetné be csak, akkor annak ezzel nem kell foglalkoznia.

Energia

Az elektromos rollereknél az energiaellátás kardinális kérdés, amire sokan nem fordítanak elég nagy figyelmet egy-egy vásárlási döntés meghozatala során. Egy lemerült masinát tologatni ugyanis kész és fárasztó rémálom. Az eRacer és eLander sokkolóan nagy akkumulátort kapott, és így a hatótávolságuk elérheti a 70 kilométert is. De még az S11600 is 40 kilométerrel büszkélkedhet, ami például 1-2 éve még extrémen kiemelkedő értéknek számított volna.

Fékek

A biztonság szempontjából kulcsfontosságú, hogy milyen fékkel rendelkezik egy adott eszköz. A legjobb jelenleg a tapasztalataink alapján a kombinált fékrendszer a legjobb. A LAMAX modelleken például tárcsafék ÉS motorfék/dobfék is található, és a tapasztalataink alapján ez a megoldás azért már elég hatékony.

lamax-e-roller-fekek
A fékek nagyon fontosak

 

Kerekek

Két iskola van: a pneumatikus azaz felfújható abroncsok kényelmesebbek, viszont leereszthetnek, vagy ami még rosszabb, defektessé válhatnak, ami bizony komoly kellemetlenség lehet. A tömör gumi kiszúrhatatlan, defekttől nem kell tartani, azonban jobban pattog, és az esetleges úthibákat is rosszabbul tolerálja.

Felfüggesztés

Mindenképpen olyan rollert javaslunk, amely rendelkezik valamilyen felfüggesztéssel. Ez biztosítja ugyanis, hogy az úthibákat is túléljük, illetve hogy ne rázzon szét minket a macskakő vagy térkő. A kedvezőbb árú LAMAX S11600 is rendelkezik hátsó felfüggesztéssel, az eRacer és eLander pedig még első teleszkópokat is kapott, amelyek értelemszerűen még jobb úttartást biztosítanak.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?