Merevedési zavart okozhat az űrutazás

Egy, a NASA által támogatott tanulmány szerint merevedési zavart okozhatnak az űrbéli körülmények. 

Régóta tudják a kutatók, hogy a világűr nincs éppen jó hatással az emberi szervezetre. Az asztronauták például minden űrben töltött hónap után csontsűrűségük 1-2 százalékát veszítik el – hogy csak egyetlen problémát említsünk a sok közül. Nemrégiben pedig az is kiderült, hogy merevedési zavart is előidézhet az űrutazás .


Egy friss tanulmány szerint a kozmikus sugárzás, amelynek az űrhajósok a hosszú távú űrutazások során ki vannak téve, károsíthatja az erekcióért felelős szöveteket, ami akár több évtizedig fennálló szexuális problémákat eredményezhet- írja a Futurism. Annak tesztelésére, hogy a kozmikus sugárzás és a mikrogravitáció hogyan hat ezekre a szövetekre, a kutatók 86 hím patkányon végeztek kísérleteket mintegy négy héten keresztül a NASA New York-i űrsugárzási laboratóriumában. A kísérletek alkalmával az állatokat először elaltatták, majd hevederbe kötötték, és különböző szintű sugárzásnak tették ki őket, ezzel szimulálva a mikrogravitációs környezetet és a káros űrbéli sugarakat.

Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy már kismértékű sugárzás is oxidatív stresszt idézett elő az állatok szervezetében, amely károsította az artériát, ami ugyebár lehetővé teszi a véráramlást a péniszben és a merevedésért felelős szövetekben. A kutatók azt is megállapították, hogy a negatív hatások több mint egy év elteltével is fennálltak. A súlytalanság szintén hozzájárult a patkányok egészségügyi problémáihoz, igaz kisebb mértékben.

A tudósok szerint friss tanulmányukkal új egészségügyi kockázatot tártak fel, amit feltétlenül érdemes figyelembe venni a jövőben tervezett, hosszabb űrutazások alkalmával.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?