Defibrillátorral szereltek fel drónokat – gyorsabb, mint a mentő

Mentőautók helyett defibrillátorszállító drónok sietnének a hirtelen szívleállást szenvedett betegek segítségére. 

A hirtelen szívleállás egy része azonnali beavatkozással visszafordítható, ezért rendkívül fontos a gyors észlelés, a mentők értesítése és az újraélesztés azonnali megkezdése. A segítségnek azonban időbe telik eljutni a helyszínre, ezért a szakemberek olyan megoldásokkal kísérleteznek, ahol nem a mentősök, hanem egy drón szállítja a helyszínre a külső, automatizált defibrillátort (AED), amellyel gyorsabban megérkezhet az életmentő segítség.


A svéd Karolinska Institutet kutatói szerint az esetek több mint felében a drónok három perccel hamarabb értek a helyszínre a mentőautóknál – írja az Interesting Engineering. Andreas Claesson, a kutatóintézet szívmegállással foglalkozó docense elmondta, hogy az AED a legfontosabb életmentő eszköz szívleállás esetén, épp ezért rendkívül fontos, hogy mihamarabb hozzájuthassanak az eszközhöz az érintettek.

A kutatóintézet 2020 nyara óta kísérletezik defibrillátorszállító drónokkal, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy a drónok általában pár perccel a mentőautók előtt érnek a helyszínre.

A defibrillátorszállító drónok már élesben is bizonyították hatékonyságukat: 2021. december 9-én a svédországi Trollhättanben egy 71 éves férfi életét mentette meg egy ilyen szerkezet. Az eszméletlen férfit egy helyi kórházban dolgozó orvos vette észre, aki azonnal tárcsázta a svéd segélyhívó 112-t. Három perccel később a külső, automatizált defibrillátort a drón a helyszínre szállította, amivel sikerült megmenteni a férfi életét.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?